Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează, vineri, că, în cazul din Vrancea, s-au primit două apeluri la 112, ambele fiind transferate de operatorul 112 al STS la dispecerul Poliţiei Judeţene Vrancea. Ei arată că, potrivit responsabilităţilor, operatorul 112 nu a discutat cu tânăra care a sunat despre disponibilitatea şi alocarea resurselor de intervenţie sau despre timpul de intervenţie, atribuţiile de coordonare şi desfăşurare a intervenţiei fiind, în acest caz, ale dispeceratului Poliţiei.
Reprezentanţii STS precizează că la Centrul Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea s-au înregistrat două apeluri în 13 august, la ora 01:00:33, respectiv 01:25:35.
Conform Metodologiei privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, operatorul 112 al STS a transferat apelul către dispecerul agenţiei specializate, în acest caz, dispecerul IPJ Vrancea, la ora 01:01:27, respectiv 01:25:45, arată sursa citată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
STS mai precizează că responsabilităţile operatorilor 112 constau în preluarea apelurilor, identificarea urgenţelor, colectarea datelor referitoare la identificarea apelantului şi locul transferul acestora către dispeceratele specializate de intervenţie în vederea alocării resurselor necesare.
"Prin urmare, precizăm că operatorul 112 al STS din cadrul Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea nu a purtat discuţii cu apelantul referitoare la disponibilitatea/indisponibilitatea şi alocarea resurselor necesare intervenţiei la caz, nu a făcut precizări privind timpul de intervenţie, iar informaţiile referitoare la coordonarea şi desfăşurarea intervenţiei sunt atribuţiile dispeceratelor agenţiilor specializate de intervenţie, în cazul de faţă, ale dispeceratului Poliţiei", arată STS, într-un comunicat de presă transmis vineri.
Primele verificări făcute de Poliţia Vrancea în cazul tinerei care a sunat la 112, iar dispecerul i-a spus că nu are echipaje disponibile pentru a o ajuta arată că singurul echipaj care are competenţă în zona de unde sunase fata era la o altă intervenţie, în sprijinul unui copil de şase ani aflat în pericol. Totodată, în urma controlului intern s-a stabilit că dispecerul 112 a apreciat că "nu exista o stare de pericol iminent", întrucât tânăra se afla acasă.
"Comanda IPJ a dispus încă de joi verificări, prin structura de control intern. Ofiţerii verifică activităţile desfăşurate de fiecare poliţist implicat în acest caz, plecând de la modul de abordare până la respectarea atribuţiilor cuprinse în fişa postului. În paralel, se fac cercetări privind plângerea tinerei, privind şicanarea în trafic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vrancea Cătălina Murariu.
Reprezentanţii Poliţiei Vrancea spun că singurul echipaj care are în competenţă zona din care a fost formulată plângerea intervenea în sprijinul unui copil de 6 ani aflat în pericol.
"Din cele constatate până în prezent, a rezultat faptul că dispecerul 112 a apreciat că nu exista o stare de pericol iminent, în condiţiile în care apelanta se afla la domiciliu, iar echipajul de poliţie arondat zonei respective se afla la o intervenţie privind sesizarea unei posibile fapte de violenţă domestică asupra unui minor în vârstă de 6 ani. De asemenea, apelantei i s-a comunicat faptul că, de îndată ce echipajul va finaliza intervenţia la care se află, se va deplasa la domiciliul acesteia, însă tatăl a precizat că nu mai este nevoie. I s-a recomandat, totodată, apelantei să depună o plângere la postul de Poliţie Vânători. Modul în care s-a purtat convorbirea între dispecerul 112 şi apelant, precum şi deciziile din zona de management operaţional a echipajelor existente sau în rezervă, va fi analizat cu stricteţe de ofiţerii Biroului de control intern, împreună cu alţi ofiţeri din cadrul inspectoratului, iar la finalizarea tuturor verificărilor urmează să fie dispuse măsurile legale în cauză", a mai spus Murariu.
Ancheta a început după ce o tânără din Vânători a reclamat că, în noaptea de 12 spre 13 august, a cerut ajutorul Poliţiei sunând de trei ori la 112. Tânăra a povestit că, aproape de miezul nopţii, a plecat cu autoturismul de la serviciu spre casă, în satul Balta Raţei, comuna Vânători, împreună cu părinţii şi cu o colegă. La ieşirea din satul Petreşti, a observat în trafic un autoturism care a început să o şicaneze. În primă fază a depăşit-o cu manevre riscante, după care a rămas în spatele maşinii condusă de tânără, la o distanţă foarte mică. Fata povesteşte că în maşină s-ar fi aflat trei tineri, consăteni de-ai săi. La un moment dat, cel care se afla la volan ar fi încercat chiar să scoată maşina fetei de pe şosea.
Tânăra a mai povestit că a ajuns acasă, însă a continuat să se simtă în nesiguranţă pentru că tinerii respectivi făceau curse prin faţa curţii sale şi încercau să o intimideze. Mai mult decât atât, tânăra spune că trebuia să plece de la domiciliu însă nu putea risca din cauza prezenţei indivizilor. Tânăra a relatat că a dat trei telefoane la 112, însă de fiecare dată i s-a spus că echipajele sunt la diverse intervenţii, iar un poliţist va ajunge la ea imediat ce va fi disponibil.
Vineri dimineaţă, tânăra a mers la Poliţie şi a făcut plângere împotriva tuturor celor care au fost implicaţi în evenimentul de luni noapte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.