O statistică realizată de organizaţia Salvaţi Copiii privind raportările legate de conţinut dăunător pentru copii şi tineri difuzat online arată că aproape 9000 de astfel de raportări au avut loc anul trecut, iar aproape trei sferturi dintre imaginile raportate includ scene de abuz sexual asupra copiilor sau minori în ipostaze sexualizate. Majoritatea victimelor care apar în aceste imagini au vârste mai mici de 15 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Numai pe parcursul anului anului 2022,  în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează raportarea conţinutului dăunător (ilegal si legal) pentru copii şi tineri în mediul online, au fost primite 8.816 astfel de raportări, din care 68% (6.029) ilustrau imagini cu abuz sexul asupra copiilor sau materiale cu minori în ipostaze sexualizate, iar 89% (5.077) dintre ele reprezentând materiale generate chiar de către minori. (...) În ceea ce priveşte vârsta victimelor, 9 % reprezintă cazuri care înfăţişează copii cu vârsta aproximativă de până în 10 ani,  82 % dintre victimele înfăţişate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani şi 9% reprezintă adolescenţi între 16 şi 18 ani”, arată o statistică al cărei rezultat a fost dat publicităţii marţi de Salvaţi Copiii.
Organizaţia Salvaţi Copiii România avertizează că fenomene alarmante precum cyberbullyingul, groomingul, sextingul, şantajul şi dependenţa de internet reprezintă „provocări de primă importanţă în prezen”t, atrăgând nu doar atenţia părinţilor, ci şi a specialiştilor din domeniul educaţiei.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Una dintre cele mai simple şi eficiente modalităţi prin care putem să contribuim la lupta împotriva conţinutului dăunător este să fim activi în raportarea acestor imagini alarmante către autorităţi. Organizaţia Salvaţi Copiii va continua să desfăşoare o colaborare strânsă cu instituţiile competente, având ca scop reducerea fenomenului abuzului sexual asupra copiilor în mediul online şi oferirea de sprijin esenţial tuturor copiilor care ajung să devină victime ale acestor atrocităţi pe internet," transmite preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu,.
Raportarea conţinutului dăunător online, fie că este vorba despre conţinut legal sau ilegal, reprezintă o modalitate esenţială de a combate problemele grave legate de securitatea online şi protejarea copiilor, contribuind la identificarea şi eliminarea rapidă a materialelor dăunătoare şi reducând expunerea copiilor la riscuri şi traumatizări inutile. 
Totodată, implicarea autorităţilor permite aplicarea legii şi aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili pentru abuzuri, raportarea oferind şi oportunitatea de a oferi sprijin victimelor, asigurându-le accesul la servicii de consiliere şi protecţie. 
Linia de raportare esc_ABUZ este singurul punct civil de raportare a conţinutului online cu abuzuri asupra copiilor, din România şi funcţionează în colaborare cu IGPR si INHOPE, reţeaua globală de organizaţii şi instituţii care luptă împotriva fenomenului materialelor ce înfăţişează abuz sexual asupra copiilor. 
Organizaţia anunţă lansarea  campaniei  „Povestea unui abuz”,  al cărei scop este acela de a avertiza asupra modurilor prin care toţi utilizatorii pot contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii, prin raportarea conţinutului dăunător de pe internet.
Campania prezintă şase clipuri audio-video care redau conversaţii între abuzatori şi victime, inspirate din cazuri reale.
„ Clipurile vor fi difuzate în mediul online sub forma unor mesaje scurte, cu scopul de a ne convinge că nu putem să trecem cu vederea poveştile copiilor care au devenit victime ale abuzurilor pe internet. Fiecare dintre aceste clipuri audio-video ale campaniei va redirecţiona utilizatorii către pagina web, unde pot găsi un formular de raportare. Acest formular este folosit de operatorii liniei esc_ABUZ pentru analiza cazurilor şi pentru a colabora ulterior cu autorităţile competente în vederea eliminării conţinutului inadecvat şi identificării agresorilor”, precizează Salvaţi Copiii.
Una dintre poveşti este cea a unei adolescente care a trimis unui coleg mai mare din acelaşi liceu, fotografii cu ea în ipostaze indecente, iar ulterior a fost şantajată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.