Comisia Europeană a anunţat că vineri a fost depăşit numărul de 1.000 de evacuări ale unor pacienţi ucraineni, coordonate cu succes de către UE prin intermediul mecanismului său de protecţie civilă, pentru ca aceştia să primească asistenţă medicală în spitalele din Europa, mai exact în 18 ţări europene, printre care şi România.
Întrucât numărul persoanelor rănite în Ucraina creşte zilnic, spitalele locale au dificultăţi în a ţine pasul cu cererea, mai arată Comisia, într-un comunicat de presă.
În acelaşi timp, Polonia, Moldova şi Slovacia au solicitat sprijin pentru operaţiunile de evacuare medicală (MEDEVAC) din ţările lor respective, având în vedere afluxul mare de persoane. Pentru a reduce presiunea asupra spitalelor locale, începând din 11 martie, UE coordonează transferurile de pacienţi către alte ţări europene care au capacitate spitalicească disponibilă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pacienţii au fost transferaţi în 18 ţări: Germania, Franţa, Irlanda, Italia, Danemarca, Suedia, România, Luxemburg, Belgia, Spania, Portugalia, Ţările de Jos, Austria, Norvegia, Lituania, Finlanda, Polonia şi Cehia. Operaţiunile recente includ transferul a 2 pacienţi în Cehia, la 3 august, respectiv evacuarea a 15 pacienţi în Germania, 4 pacienţi în Ţările de Jos şi 2 pacienţi în Norvegia, la 4 august.
„Războiul nejustificat pe care Rusia îl poartă în Ucraina duce sistemele de sănătate ucrainene în pragul colapsului. Pentru a ajuta Ucraina să facă faţă nevoilor medicale în creştere semnificativă, UE şi-a intensificat operaţiunile. Pe lângă furnizarea de medicamente şi echipamente medicale Ucrainei prin intermediul mecanismului nostru de protecţie civilă, coordonăm, de asemenea, evacuările medicale. 1.000 de pacienţi ucraineni au fost transferaţi în spitale din 18 ţări europene. Doresc să le mulţumesc tuturor ţărilor care îi primesc pe pacienţii ucraineni în această perioadă critică. Solidaritatea UE salvează vieţi”, a afirmat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, conform sursei citate.
De asemenea, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că „încă din prima zi, UE a depus eforturi neobosite pentru a sprijini Ucraina şi locuitorii acesteia în faţa agresiunii militare brutale a Rusiei”.
„În acest proces, mecanismul de protecţie civilă al UE le-a permis pacienţilor care au nevoie urgentă de tratament şi îngrijire să beneficieze de acestea în spitale din întreaga UE, reducând, astfel, presiunea asupra sistemelor de sănătate din ţările învecinate cu Ucraina. Acestea sunt adevărate acţiuni de solidaritate europeană. Împreună cu autorităţile ucrainene, căutăm şi modalităţi de a aduce pacienţii înapoi acasă atunci când şi-au terminat tratamentul, dacă îşi doresc acest lucru. Această activitate de salvare de vieţi omeneşti va continua, la fel ca şi angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina”, a adăugat Stella Kyriakides.
Evacuările medicale sunt sprijinite financiar şi operaţional prin mecanismul de protecţie civilă al UE. Schema de transfer MEDEVAC sprijină transferul pacienţilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, fie că sunt bolnavi cronici, fie că sunt răniţi în timpul războiului. Mecanismul îi permite Comisiei să le transmită autorităţilor ucrainene rapoarte care menţionează ţările UE/SEE în care au fost transferaţi pacienţii. Pentru ca transferul datelor pacienţilor să fie securizat, dosarele medicale ale pacienţilor se transmit prin intermediul sistemului de alertă precoce şi răspuns rapid (EWRS).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.