Profesorii îşi vor suplimenta salariul de bază cu mai multe sporuri şi indemnizaţii, precum o indemnizaţie de 15% pentru învăţământul special, o gradaţie de merit de 25% şi o indemnizaţie de dirigenţie, învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar de 10%, toate calculate la salariul de bază, prevede cea mai recentă variantă a legii salarizării, prezentă de Profit.ro

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conform proiectului, cadrele didactice vor încasa şi premii în bani, din 2018.

Personalul didactic auxiliar îşi va completa salariul de bază cu o indemnizaţie pentru învăţământul special de 15% şi cu o gradaţie de merit de 25%. Angajaţii care au o vechime neîntreruptă de 10 ani în învăţământ vor primi şi un spor de stabilitate de 15%, relevă ultima formă a proiectului privind salarizarea bugetarilor, obţinută de Profit.ro.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proiectul stabileşte că, începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice din aceeaşi instituţie publică, autoritate publică, unitate care beneficiază de un salariu de bază/indemnizaţie de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei, autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, nivelul salariului de bază similar în plată sau al salariului de bază maxim se stabileşte pe funcţiile didactice, gradele didactice, tranşele de vechime în învăţământ şi gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă, respectiv pe gradul/treapta profesională şi gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic auxiliar din instituţia respectivă, cu toate elementele care fac parte din salariul de bază, altele decât compensaţiile tranzitorii,menţionează sursa citată.

Pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, la salariul de bază se acordă următoarele sporuri şi indemnizaţii, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de lege, astfel:
a) indemnizaţie pentru învăţământul special = 15% * salariul de bază;
b) gradaţie de merit = 25% * salariul de bază;
c) indemnizaţie de dirigenţie, învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar = 10% * (salariul de bază+a+b);
d) la cauntumul salariului calculat conform lit. a)-c) se adaugă şi cuantumurile unor compensaţii tranzitorii.

Pentru personalul didactic auxiliar, la salariul de bază se acordă următoarele sporuri şi indemnizaţii, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de lege, astfel:
a) indemnizaţie pentru învăţământul special = 15% * salariul de bază;
b) gradaţie de merit = 25% * salariul de bază;
c) sporul de stabilitate = 15% * (salariul de bază+a+b) pentru personalul care are o vechime neîntreruptă de 10 ani în învăţământ;
d) la cauntumul salariului calculat conform lit. a)-c) se adaugă şi cuantumurile unor compensaţii tranzitorii.

Pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat  în aceeaşi instituţie/unitate de învăţământ pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru funcţii similare, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Începând cu luna august 2016, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor, îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut acest titlu şi nu beneficiază de suma compensatorie inclusă în anul 2010 în salariul de bază, solda/salariul de funcţie, indemnizaţia lunară de încadrare, beneficiază de suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor stabilită la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic din învăţământ, respectiv grad/treaptă profesională şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă la celelalte categorii de personal, din instituţia publică, autoritatea publică, unitatea/unitatea similară.

 În situaţia în care salariile de bază sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie 2016, se păstrează cele aferente lunii iulie 2016.

Începând 1 ianuarie 2018, pentru personalul din educaţie, ordonatorii de credite pot acorda premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar.

Premiile individuale se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor alocate cu această destinaţie de către ordonatorul de credite, pe baza îndeplinirii condiţiilor de reformă şi a criteriilor de preformanţă.

Condiţiile de reformă şi criteriile de performanţă se stabilesc de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Angajaţii din sistemul de învăţământ au protestat faţă de forma precedentă a proiectului, după ce au constatat că salariaţii din sănătate beneficiau de mai multe avantaje, ameninţând cu blocarea examenelor din acest an.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.