În România, mortalitatea în rândul pacienţilor afectaţi de un accident vascular cerebral (AVC) ajunge la 90%, în condiţiile în care accesul la cele mai noi tehnologii medicale utilizate pentru prevenţia AVC-urilor este sub standardele europene, investiţia pe segmentul de prevenţie şi detecţie este deficitară, iar raportul The Economist Intelligence Unit arată că o coordonare a mai multor tipuri de acţiuni este crucială pentru a reduce incidenţa AVC-urilor, consideră preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină (CIM), Marius Geantă, potrivit unui comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În România, peste 60.000 de români suferă anual un AVC, iar 54.000 mor în fiecare an din această cauză, în condiţiile în care investiţiile în prevenţie rămân deficitare, consideră Marius Geantă.

”Este de apreciat faptul că până acum s-au alocat resurse considerabile intervenţiilor de urgenţă pentru pacientul în stare critică după ce a suferit un AVC. Investiţia în segmentul de prevenţie şi detectare timpurie este, însă, în continuare deficitară, deşi acest segment ar asigura o alocare mai eficientă a resurselor bugetare pentru sănătate”, a spus Marius Geantă, în cadrul comunicatului.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acesta atrage atenţia că, aşa cum arată şi raportul „Preventing stroke: Uneven progress”, realizat de The Economist Intelligence Unit cu sprijinul Bristol Myers Squibb – Pfizer Alliance, coordonarea mai multor tipuri de acţiuni este crucială pentru a reduce incidenţa AVC-urilor.

”Existenţa unor programe de screening pentru hipertensiune şi fibrilaţie atrială, a registrelor de pacienţi sau de recomandări clare de tratament conform ghidurilor clinice internaţionale ar reduce semnificativ riscul de AVC în ţara noastră. Sperăm că autorităţile vor observa importanţa acestor acţiuni şi vor lua măsurile necesare pentru a reduce prevalenţa AVC-urilor în rândul românilor, salvând astfel vieţi sau costuri sociale”, a declarat Geantă.

Raportul analizează politicile publice de prevenţie a AVC în 20 de ţări, urmărind să scoată în evidenţă cele mai bune strategii de reducere a factorilor de risc. Probabilitatea de a suferi un AVC se dublează la fiecare deceniu peste vârsta de 55 de ani, iar datorită cunoştinţelor şi tehnologiilor medicale actuale aproape 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite, potrivit raportului.

Totodată, deşi supravieţuirea în urma unui AVC s-a îmbunătăţit semnificativ, accidentele vasculare cerebrale rămân a doua cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, după bolile cardiace ischemice. În plus, Institutul Karolinska, universitate medicală din Suedia, a calculat că un pacient ce a supravieţuit unui AVC şi care a rămas cu o dizabilitate, indiferent de tipul acesteia, va costa sistemul public, în medie, 76.000 Euro pentru serviciile de îngrijire în primii doi ani după atacul cerebral. Pentru a reduce semnificativ incidenţa şi impactul AVC-ului, ţările trebuie să dezvolte strategii integrate şi bine conectate la problemelor lor specifice de sănătate.

”Acest lucru poate fi realizat prin: coordonarea intervenţiilor împotriva factorilor de risc, în mod special a factorilor modificabili, şi integrarea lor cu celelalte strategii dedicate bolilor netransmisibile, combinarea intervenţiilor medicale individuale, în cazul persoanelor aflate în risc, cu abordări specifice populaţiei, îmbunătăţirea educaţiei, implementarea programelor de screening, colectarea şi compilarea datelor clinice despre starea populaţiei şi comunicarea între ţări a datelor care au stat la baza programelor de prevenţie a AVC-ului”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.