Federaţia Solidaritatea Sanitară afirmă, joi, că datele unui studiu recent confirmă faptul că principala soluţie împotriva migraţiei profesioniştilor din sănătate o reprezintă creşterea veniturilor salariale. Sindicaliştii precizează că, odată cu creşterea veniturilor, începută în 2016, fenomenul s-a redus considerabil, dar avertizează asupra riscului relansării acestuia, din cauza blocării unora dintre drepturile salariale prevăzute de legea salarizării.
”Studiul ”Situaţia personalului sanitar din România”, lansat de Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung în colaborare cu Syndex România în data de 14.09.2022, avându-l ca autor pe Ştefan Guga, confirmă una dintre ipotezele care a stat la baza acţiunilor Federaţiei din ultimul deceniu: principala soluţie împotriva migraţiei profesioniştilor din sănătate o reprezintă creşterea veniturilor salariale”, a transmis, joi, Solidaritatea Sanitară.
Sindicaliştii afirmă că studiul indică cu claritate o corelaţie evidentă dintre creşterea veniturilor salariale (având ca punct de pornire anul 2016) şi scăderea tendinţei de migraţie a profesioniştilor din sănătate din perioada imediat următoare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Această corelaţie poate fi interpretată în mod clar drept legătură cauzală. Dată fiind legătura vizibilă dintre preocuparea pentru creşterea veniturilor reale ale lucrătorilor din sănătate şi tendinţa de migraţie, este evident că blocarea unora dintre drepturile salariale prevăzute de legea salarizării (acordarea salariilor de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii, raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale, plata orelor de gardă aferente CIM-ului suplimentar cu tariful orar aferent normei de bază), ivită pe fondul unei inflaţii accentuate, riscă să anuleze efectele iniţiale ale creşterilor salariale asupra migraţiei, determinând o relansare a acesteia”, au mai transmis sindicaliştii.
Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” avertizează în mod public guvernanţii ”asupra costurilor sociale pe care le implică refuzul de a acorda drepturile salariale amintite, deficitul de profesionişti din sistemul public de sănătate pe care-l poate determina migraţia unei părţi relevante a acestora determinând o scădere semnificativă a capacităţii de a furniza servicii medicale de calitate tuturor pacienţilor”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.