Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare -SMURD - împlineşte, duminică, 32 de ani de la înfiinţare, iar conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă apreciază rolul structurii în sistemul integrat de răspuns la urgenţe. ”De la o ambulanţă achiziţionată prin resurse proprii care acorda asistenţă medicală de urgenţă pacienţilor căzuţi în stradă, în Târgu Mureş, în 1990, astăzi vorbim de un sistem complex, integrat, care funcţionează la nivel naţional”, a transmis DSU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi, 25 septembrie celebrăm 32 de ani în care Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare -SMURD, prin echipele sale de salvatori a reuşit să se poziţioneze în toţi aceşti ani ca parte indispensabilă a sistemului naţional integrat de urgenţă, salvând vieţi, dând o nouă şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă. Timp de 32 de ani sistemul integrat de răspuns la urgenţe s-a transformat continuu, a evoluat, fiind mereu orientat în a răspunde prompt şi eficient nevoilor cetăţenilor”, a transmis, duminică dimineaţă, conducerea DSU, care coordonează activitatea SMURD.  

Conducerea instituţiei a apreciat modul în care s-a dezvoltat sistemul: ”De la o ambulanţă achiziţionată prin resurse proprii care acorda asistenţă medicală de urgenţă pacienţilor căzuţi în stradă, în Târgu Mureş, în 1990, astăzi, vorbim de un sistem complex, integrat, care funcţionează la nivel naţional, regional şi local şi care integrează mai multe entităţi civile şi militare cu scopul de a face faţă urgenţelor curente dar şi celor deosebite, inclusiv dezastrelor în cazul în care acestea apar”.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit DSU, performanţele dobândite în timp de către salvatori, prin misiune dificile şi complexe la care au participat şi continuă să participe, arată fără îndoială cât de mult a evoluat sistemul integrat de urgenţă. 

”Personalul paramedical, alături de celelalte structuri de urgenţă, aflate în coordonarea DSU (pompieri, medici şi asistenţi din cadrul SAJ/ SABIF şi din cadrul UPU/ CPU, piloţi, salvamontişti şi voluntari) sunt componente indispensabile ale sistemului integrat de urgenţă, care împreună, luptă în scopul de a salva vieţi! La mulţi ani, dragi colegi”, a mai transmis DSU.  

În septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a început experimentarea unui sistem de urgenţă ce funcţionează şi în alte ţări europene. Acesta avea la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc, cu dotarea necesară, la locul unde era pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unui asistente medicale de urgenţă calificate.

Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi în domeniul medicinei de urgenţă. La această faza de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, transportul pacientului urmând să se facă cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.