Un sistem de colectare a deşeurilor plutitoare a fost montat de angajaţii de la Apele Române Crişuri pe malul râului Crişul Negru, în localitatea Tinca din judeţul Bihor, în urma unei investiţii de peste 1,6 milioane de euro. Acesta opreşte şi stochează deşeurile plutitoare într-o cuvă capcană, cu capacitate de 5 metri cubi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor AN Apele Române, creşterea temperaturii duce la scăderea oxigenului dizolvat din apă şi la accentuarea fenomenului de eutrofizare, astfel că este necesară curăţarea apelor.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Astfel, pe malul drept al râului Crişul Negru, în localitatea Tinca, judeţul Bihor, angajaţii de la Apele Române Crişuri au montat un sistem de colectare a deşeurilor plutitoare.

”Acest sistem, cunoscut şi sub denumirea de «litter trap», acţionează precum o barieră care opreşte şi stochează deşeurile plutitoare într-o cuvă capcană cu capacitate de 5 metri cubi. Ancorarea sistemului se face prin piloţi metalici, cu diametrul de 508 milimetri şi lungimea de 8,00 metri, iar pentru dirijarea plutitorilor sunt amplasate geamanduri pe o lungime de 90 de metri. Sistemul reţine deşeurile din râu prin braţul mobil şi le direcţionează în cuva «capcană». Pentru că nu consumă energie electrică şi nu necesită intervenţie umană pentru funcţionare, sistemul funcţionează neîntrerupt cu autonomie completă”, au explicat specialiştii de la Apele Române.

Pentru colectarea, depozitarea şi transportul deşeurilor sistemul mai include: un container metalic, având o capacitate de 24 de metri cubi, un buldoexcavator pentru manevrarea deşeurilor, un drum de acces, un prism de anrocamente şi o platformă betonată.

Valoarea totală a investiţiei a fost de 1.614.909,52 lei (cu TVA) şi a fost asigurată de la bugetul de stat.

Investiţii de colectare a deşeurilor au mai fost realizate în bazinul hidrografic Crişuri: sistemul de grătare autocurăţătoare pe râul Ier din localitatea Ianca, un utilaj acvatic de curăţare montat la acumularea Suplacul de Barcău, capcană pe râul Crişul Repede, în amonte de municipiul Oradea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.