Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) solicită Guvernului ca navigatorii care sunt repatriaţi să nu intre în carantină instituţionalizată, iar cei care pleacă pe nave trebuie să fie sănătoşi, să fie testaţi cu rezultat negativ Covid-19 la plecarea din ţară, dar şi la urcarea pe nave.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul Sindicatului Liberal al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a declarat, vineri seară, că pe data de 30 martie Marea Britanie a desemnat navigatorii ca “lucrători cheie”, după ce sindicatul navigatorilor din această ţară, ITF, Camera de Shipping din Marea Britanie şi Camera Internaţională de Shipping au cerut acest lucru, iar multe alte ţări fac aceste demersuri.

El spune că la demersurile SLN şi ITF s-au alăturat Camera de Comerţ a României, Autoritatea Navală Română, agenţii de crewing, acestea solicitând ca şi ţara noastră să desemneze navigatorii “lucrători cheie” şi să fie exceptaţi de la aplicarea unor prevederi din ordonanţele militare emise în dorinta combaterii Covid-19.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Navigatorii sosesc de pe navele lor, din medii izolate şi departe de pandemia Covid-19, sunt dotaţi de armatori cu echipamente de prevenţie pe timpul deplasării către casă şi aceştia riscă să se îmbolnăvească cu Covid-19 dacă sunt carantinaţi instituţional în România laolaltă ca orice persoane care sosesc din ţări cu epidemii de coronavirus”, a afirmat Adrian Mihălcioiu.

Astfel, Sindicatul Liber al Navigatorilor a trimis un memoriu către premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu prin care solicită recunoaşterea navigatorilor ca “lucrători cheie” în sectorul transporturilor maritime.

“Unul dintre obiectivele comune ale tuturor în aceste momente de criză, este să se asigure disponibilitatea serviciilor de transport maritim către comerţul lumii, în beneficiul umanităţii. În acest context trebuie să ne amintim şi de sutele de mii de navigatori de pe nave. Ei sunt, fără să vrea, în prima linie a acestei calamităţi globale. Profesionalismul lor asigură că bunurile de care avem nevoie toţi sunt livrate in siguranţă şi cu un impact minim asupra mediului. Aceşti navigatori stau departe de casă şi familie. Sănătatea şi bunăstarea lor sunt la fel de importante ca a oricui altcuiva. Prin transportul maritim se asigură aproximativ 90% din comerţul mondial, de aceea este vital ca guvernele să faciliteze continuarea operaţiunilor de transport maritim şi a porturilor aflate sub jurisdicţia lor, pentru a permite transportul mărfurilor cu navele şi astfel, lanţurile de aprovizionare să nu fie perturbate şi să permită economiei globale şi societăţii în ansamblu să funcţioneze pe tot parcursul pandemiei”, se arată în documentul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Sursa citată solicită ca navigatorii care pleacă pe nave să fie testaţi de Covid-19.

“Navigatorii care se repatriază şi părăsesc navele sunt sănătoşi din toate punctele de vedere, testaţi profesional şi nu necesită perioade de carantinare instituţionalizată. La fel, cei care pleacă pe nave trebuie să fie sănătoşi, să fie testaţi cu rezultat negativ Covid-19 la plecarea din ţară şi la urcarea pe nave. Numai aşa se poate asigura menţinerea navelor în operaţiuni economice vitale şi în menţinerea lanţului de aprovizionare la nivel global”, precizează documentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.