Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, după ce Guvernul a adoptat proiectul privind legea pensiilor, că este o lege „stabilă şi sustenabilă” şi a oferit asigurări că nu vor exista amânări ale majorărilor de pensii pe viitor. Ea a mai spus că sursa de finanţare pentru această nouă lege este cea care a fost dintotdeana şi anume bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul de stat. Aceasta a adăugat că proiectul va trece prin procedură de urgenţă în Parlament, astfel încât până pe 20 noiembrie el să fie deja adoptat de către Legislativ.
„Este un moment important pentru România, fiindcă noi ca Minister al Muncii şi Solidarităţii Sociale ne luptăm pentru drepturile românilor care au dreptul la respect. Acesta este sensul pe care l-am urmărit prin noul proiect de lege cu privire la pensiile publice, un proiect care se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităţilor şi pe puncte de stabilitate, punct care arată respect pentru muncă. Proiectul a fost aprobat în Guvern”, a anunţat Simona Bucura-Oprescu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Chestionată despre avizul dat de către Ministerul de Finanţe care spunea că nu există surse de finanţare identificate şi dacă acestea au fost identificate între timp, Bucura-Oprescu a răspuns: „Proiectul a parcurs toate etapele, atât etapele guvernamentale, fiindcă în această echipă Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană am avut un dialog permanent”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Toate cifrele le-am avut cu toţii la dispoziţie. Este evident că este un efort comun pe care trebuie să îl facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect. Este foarte important ca Guvernul să găsească toate aceste soluţii, iar primii care trebuie să le găsească şi sunt sigură că le vor găsi sunt cei de la Ministerul Finanţelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală şi înţelepciune între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă”, a completat ministra Muncii.
Chestionată care este sursa de finanţare pentru proiectul privind legea pensiilor, Simona Bucura-Oprescu a replicat: „Cea care a fost dintotdeauna. BASS (bugetului asigurărilor sociale de stat - n.r. şi bugetul de stat”.
Ea a mai precizat că „Guvernul încă lucrează la proiectul de lege privind bugetul statului pe 2024”, chestionată dacă vor fi bani pentru majorări şi în anul 2025.
„Sunt covinsă că, la fel ca de fiecare dată, guvernele PSD au fost guvern responsabile, după cum cum şi acest guvern de coaliţie este un guvern responsabil, fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliţie, sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, colrgii din Guvern vom găsi soluţiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creşterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege”, a mai spus Bucura-Oprescu.
Întrebată dacă există posibilitatea ca această lege să fi trecut pur electoral şi, la un moment să avem parte, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut de amânări de creşteri de pensii, ministra Muncii a replicat: „Exclus. Am făcut o lege stabilă şi sustenabilă”.
„Toate aceste calcule, tot acest timp pe care colegii noştri, şi vreau să le mulţumesc aici în direct, pentru că poate nu se vede efortul nostru. A fost un efort susţinut, continuu, Am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el şi că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm şi printr-o lege a pensiilor sustenabilă şi aplicabilă şi prin acest proiect de lege”, a completat ea.
De asemenea, întrebată de ce cifrele privind impactul bugetar al acestui proiect de lege au fost diferite la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Muncii, Bucura-Oprescu a răspuns: „Calculele pe care le-am avut noi au fost calculele pe care le-am lucrat cu Banca Mondială”.
„Calculele Băncii Mondiale au fost mult mai complexe decât cele făcute cu cei de la Ministerul Finanţelor. Dar important este că ne-am aşezat împreună şi am găsit soluţii şi important este că azi avem un proiect adoptat în Guvern şi am ajuns într-un punct în care ne-am înţeles, a fost adoptată legea şi anul 2024 va fi primul în care un guvern acordă două majorări ale pensiilor. Proiectul va intra în procedură de urgenţă în Parlament şi ne dorim să fie adoptată până în 20 noiembrie ca să renegociem PNRR cu Comisia Europeană. În luna septembrie vom avea deja aplicată integral legea şi asta plecând de la o opţiune imediată, ci de la datoria faţă de români şi de la angajamentul luat prin PNRR. Este foarte bine că împreună cu Ministerul Finanţelor ne-am aşezat la masă, este bine că ne-am validat opiniile unora altora şi că avem un proiect adoptat în Guvern”, a mai precizat ea.
Şedinţa de Guvern a fost amânată şi apoi întreruptă joi, pe fondul neînţelegerilor din coaliţie privind noua lege a pensiilor. Ministerul Finanţelor a dat avizul cu observaţii pe proiectul de lege, fiind aşteaptat apoi şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES). Discuţiile vizează impactul bugetar al legii pensiilor, după recalcularea lor, potrivit unor surse guvernamentale.
Joi dimineaţă a avut lor şi o şedinţă a coaliţiei, pe tema legii pensiilor, după ce liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul bugetar al aplicării legii, anunţat de Ministerul Muncii, care nu coincidea cu cel al Ministerului de Finanţe.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut joi înainte de şedinţa de Guvern, o reacţie la nemulţumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că ceea ce circulă nu are legătură cu realitatea şi că a explicat în comisia de muncă care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, aproximativ 55 de miliarde lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.