Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Graţiela Drăghici, a declarat, la Ştirile Pro TV, după ce premierul Dăncilă a anunţat că firmele cu peste 50 de angajaţi vor fi obligate să angajeze un expert în egalitatea de şanse, că fiecare companie va decide dacă va angaja sau nu un expert, întrebându-se de ce femeile nu pot fi "motostivuitor" sau bărbaţii "om de serviciu". Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea şi-a explicat greşeala, invocând întrebările numeroase, dorinţa de a explica legea adoptatăă recent de Guvern şi presiunea timpului.
„Legea este foarte clară. Expertul poate trage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii mai masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? Pentru că sunt, dar sunt puţine. De ce un bărbat nu poate fi om de serviciu?”, adeclarat Graţiela Drăghici pentru ProTV.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea a explicat că i-au fost adresate "o multitudine de întrebări" şi aflată sub presiunea timpului, pentru că urma un alt interviu, a folosit greşit cuvântul "motostivuitor", termenul corect fiind "motostivuitorist".
"Este motivul pentru care la un moment dat am făcut acea afirmaţie greşită şi orice om de buna credinţă înţelege contextul", afirmă Graţiela Drăghici.
Graţiela Drăghici a fost numită în funcţie în mai 2017, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu. Ea este medic primar obstetrică - ginecologie şi a lucrat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a subliniat faptul că, potrivit unui proiect de lege adoptat joi de Executiv, firmele cu peste 50 de angajaţi vor avea ”posibilitatea” de a avea un expert în egalitate de şanse, deşi premierul Viorica Dăncilă vorbise la începutul şedinţei despre o ”obligaţie” în acest sens.
Barbu a precizat că, prin acest proiect, a fost reglementată exercitatea profesiilor de expert şi tehnician în egalitate de şanse.
”Persoanele juridice din sectorul public sau din sectorul privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse, în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale. Repet, vor avea posibilitatea, nu este o obligaţie, este la latitudinea angajatorului sau poate decide dacă persoana respectivă poate fi relocată de pe alt post”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Întrebat despre faptul că premierul Viorica Dăncilă vorbea la începutul şedinţei despre instituirea unei obligaţii în acest sens, Nelu Barbu a răspuns: ”Este vorba despre un proiect de lege introdus pe ordinea de zi suplimentară şi de aceea şi eu am întârziat puţin la acest briefing, pentru că a trebuit să vedem care sunt cele mai importante prevederi. Nu e vorba despre nimic altceva, este vorba despre posibilitate”.
Întrebat din nou dacă nu este o obligaţie, cum a spus premierul, Barbu a replicat: ”Este o posibilitate. Fiind vorba despre un proiect de lege adoptat în Guvern, el va merge în Parlament. Acest proiect de lege va suferi probabil anumite modificări”.
Premierul Viorica Dăncilă a spus, la începutul şedinţei, că Guvernul vrea ca egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată.
”Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii, vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a explicat premierul.
Viorica Dăncilă a menţionat că, prin acest act normativ, va fi reglementată şi noţiunea ”violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.