Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţiile desfăşurate vineri cu partea ucraineană privind lucrările pe canalul Bâstroe, a afirmat că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni. Referitor la adâncimea până la care s-au desfăşurat aceste lucrări, el a precizat că, la discuţii, ”nu s-a adresat această întrebare”. ”Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Banciu. Totodată, el a arătat că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor ”a fost propunerea colegilor de la AFDJ”.
”Este o primă discuţie la nivel tehnic cu vecinii noştri din Ucraina, organizată de Ministerul Infrastructurii din Ucraina şi Ministerul Transporturilor, la care am participat şi eu împreună cu câţiva colegi de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. S-a încheiat că partea română să înceapă măsurătorile din 15 martie, durata estimată este undeva la 10 zile, însă ce este important de menţionat în acest context este că va trebui asigurată şi securitatea acestor echipaje şi a acestor nave pentru că suntem într-o zonă de conflict. Partenerii noştri din Ucraina ne-au menţionat faptul că au existat lucrări de deminare si acţiuni de deminare, pentru că au existat patru incidente cu nave civile care au fost afectate de aceste mine. Dincolo de discuţiile la nivel tehnic, există şi această componentă de securitate, iar vecinii noştri din Ucraina au menţionat faptul că, dincolo de experţi şi de echipamente, va trebui ca şi Armata să sprijine aceste eforturi şi să asigure securitatea întregului proces”, a declarat Sorin Banciu, vineri, la Antena 3.
El a explicat că au fost discuţii referitoare la tipurile de lucrări desfăşurate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Vecinii noştri din Ucraina au menţionat faptul că sunt lucrări de întreţinere, dragaje de întreţinere, de mentenanţă practic, că nu s-au făcut adânciri şi că sunt lucrări care se fac recurent pentru a asigura navigabilitatea”, a arătat el.
Potrivit secretarului de stat, lucrările, care au fost unele punctuale, au încetat de două săptămâni.
”Da, de două săptămâni nu se mai fac aceste lucrări de întreţinere, bineînţeles că pe perioada acestor măsurători, pentru că se fac măsurători din mal în mal, o radiografie completă a albiei Dunării, se va asigura, pe perioada acestor minim 10 zile de care este nevoie, parcursul liber pe canalul Chilia şi pe Bâstroe”, a afirmat Banciu.
El a adăugat că vor exista discuţii la nivel tehnic pentru a se stabili câte persoane vor participa la măsurători din ambele părţi.
”Această discuţie va avea loc luni între cele două persoane care au fost stabilite ca puncte de contact la nivel tehnic. Va exista un plan foarte detaliat, pe zile, cu zonele în care se va măsura, cu echipamente, oameni, bineînţeles că pot veni şi experţi ucraineni si sunt convins că o să participe. Suntem deschişi să existe şi instituţii sau persoane terţe care să asiste la aceste măsurători, pentru că folosim tehnologie. Colegii noştri de la AFDJ (Administraţia Fluvială a Dunării de Jos - n.r.) au tehnologie de măsurare foarte bună, măsurătorile sunt elocvente, sunt clare, nu cred că putem discuta că cineva o să conteste aceste măsurători”, a detaliat secretarul de stat.
Sorin Banciu a precizat că operaţiunile vor dura zece zile ”în condiţii normale”.
”Trebuie să ne gândim că aceste termene pot varia, discutăm de un conflict militar imediat în apropierea graniţelor Romaniei. Este un timp estimat în condiţii normale, aceasta este capacitatea celor trei nave româneşti să facă aceste măsurători. Prelucrarea datelor va dura, din câte am înţeles, în jur de o lună, dar nu vreau să intru în detalii tehnice, pentru că specialiştii de la AFDJ vor comunica acest lucru”, a arătat el.
Întrebat dacă la începutul lunii mai am putea afla dacă ucrainenii au făcut lucrări de dragaj investiţional, el a replicat: ”Nu ştiu dacă vom avea acest răspuns, eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii. Este cert că, de aceea am şi participat în această discuţie, pentru lucrări de investiţii există un alt tip de notificare, se face această procedură de evaluare a impactului transfrontieră în baza unei convenţii internaţionale numite ESPO în care cele două părţi se informează una pe alta şi se consultă cu privire atât la lucrările efectuate, cât şi cu privire la impactul asupra mediului al acestor lucrări”.
De asemenea, el a fost întrebat dacă în cadrul discuţiilor de vineri s-a adresat întrebarea privind câţi metri a săpat partea ucraineană.
”Nu s-a adresat această întrebare, au fost două întrebări, întrebarea a fost ce fel de lucrări de dragare execută partea ucraineană şi când putem avea acceptul pentru măsurarea albiei canalului Chilia şi a braţului Bâstroe”, a precizat Sorin Banciu.
Răspunzând unei alte întrebări, privind data aleasă - 15 martie şi de nu încep măsurătorile mai devreme, el a arătat: ”Asta a fost propunerea colegilor de la AFDJ, nu aş vrea să speculez acum. Noi am spus că începând cu data de 15 martie putem începe aceste operaţiuni de măsurare. Au fost discuţii la nivel tehnic. Termenul nu are legătură decât cu pregătirea acestor măsurători. Sunt măsurători complexe şi nu pot fi începute de pe o zi pe alta”.
La remarca potrivit căreia ministrul Transporturilor a anunţat de vreo 10 zile că navele sunt pregătite să meargă să măsoare, Banciu a spus: ”Daţi-mi voie să nu comentez ce a spus ministrul Transporturilor”.
De asemenea, întrebat ce va face România dacă se dovedeşte că ucrainenii au făcut lucrări de investiţii, de adâncire, el a declarat: ”Există proceduri şi reguli internaţionale care reglementează genul ăsta de acţiuni, nu aş putea să vă spun ce va face România. Va trebui să vedem exact ce adâncimi sunt, pentru că discutăm de adâncime, şi să calculăm impactul de mediu al acestor lucrări. Dacă ar fi fost lucrări investiţionale trebuiau făcute de partea care face aceste lucrări, în acest caz de partea ucraineană. Am fost notificaţi cu privire la lucrări de investiţii la portul Ismail şi pe Bâstroe 2 cu proiecte viitoare, care sunt în acest moment în această procedură transfrontieră. S-a semnat în toamna anului trecut un acord de implementare a acestei convenţii în care am stabilit cum se face efectiv această comunicare, care sunt termenele, cum vor funcţiona aceste comisii de experţi care se vor uita pe rapoarte, pe studii de impact şi săptămâna trecută acest raport a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern. Aşteptăm acelaşi lucru şi de la partea ucraineană, pentru ca acest raport să fie formal aprobat de către ambele state, asta nu înseamnă că procedurile stagnează sau că fluxul de informaţii nu circulă şi în acest moment. Convenţia se aplică şi fără acest acord bilateral, însă în acest acord am stabilit reguli de comunicare şi termene, pentru că convenţia este un pic mai generală şi am stabilit termene mai concrete”.
Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, vineri, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...