Reprezentanţi ai fostei administraţii PSD şi ai actualei majorităţi USR-PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-au luat la ceartă, joi, în şedinţa ordinară, pe tema finalizării unui bloc de locuinţe sociale care se construieşte în Prelungirea Ghencea şi pentru care de doi ani oamenii au primit repartiţii. Viceprimarul Horia Tomescu le-a spus oamenilor că au fost „păcăliţi” de „clanul PSD-Firea”, în timp ce fostul viceprimar Aurelian Bădulescu a vorbit despre actuala majoritate spunând că aceasta trebuie denumită „clanul Clămparu”.
Scandalul a pornit înainte de discutarea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului municipiului Bucureşti, când mai multe persoane au solicitat să ia cuvântul pentru a pleda în favoarea alocării de fonduri pentru terminarea unui bloc de locuinţe sociale în Prelungirea Ghencea, bloc pentru care oamenii au primit deja repartiţii de locuinţe.
„Vreau să vă amintesc cât de necesar este să alocaţi buget şi pentru blocul de locuinţe sociale care trebuie finalizat în Prelungirea Ghencea. (...) Oamenii aşteaptă de doi ani de zile, am vrea să ţineţi cont, pentru rectificarea bugetului, de nevoia de a aloca bani pentru finalizarea construcţiei blocului, de preferat cât mai curând”, le-a spus consilierilor în şedinţă Teodora Săvoiu, reprezentanta unei organizaţii care luptă pentru drepturile celor care au nevoie de sprijinul statului pentru a avea o locuinţă.
Elena Gilda Saboc, una dintre persoanele care au primit note de atribuire a unei locuinţe în blocul din Prelungirea Ghencea a arătat că 114 familii care locuiesc cu chirie aşteaptă terminarea blocului.
„Suntem mame singure care ne creştem copiii, cu probleme avem bani de dat la chirie, la întreţinere, la lumină, nu ne mai ajung banii de mâncare. (...) Şi noi suntem cetăţeni ai Capitalei şi vrem, atâta timp cât noi avem obligaţii faţă de stat şi statul să aibă îndatoriri faţă de noi ca şi cetăţeni. Am vrea ca acest bloc că se finalizeze cât mai repede pentru că deja au trecut doi ani de zile şi aşteptăm. Cu data de luni, dacă nu primim un răspuns afirmativ şi astăzi nu se rectifică bugetul pe 2022 în care să alocaţi bani pentru blocul din cartierul Ghencea vom merge mai departe chiar şi în instanţă ca să finalizăm acest bloc, ne putem muta în casele noastre. Ne-am săturat să plătim chirii”, le-a transmis femeia aleşilor bucureşteni.
Fostul viceprimar Aurelian Bădulescu a fost primul care a luat cuvântul, cerând ca reprezentanţii Direcţiei Economice să spună dacă rectificarea prevede fonduri pentru continuarea lucrărilor la blocul început în anul 2019 şi pentru care s-au făcut repartiţii în anul 2020. Reprezentanta Primăriei a explicat că în propunerea de rectificare nu au fost prinse sume privind blocul de locuinţe sociale care trebuie executat de o companie municipală.
În acest context, Aurelian Bădulescu a făcut trimitere la măsurile de ajutor pe care administraţia le-a luat faţă de refugiaţii ucraineni, promiţând un ajutor pentru familiile aflate în dificultate, cerând o întâlnire săptămâna viitoare cu reprezentanţii celor care au repartiţii pentru bloc.
Viceprimarul capitalei, Horia Tomescu, a explicat, la rândul său, citând dintr-un raport al Curţii de Conturi, că blocul nu se află în patrimoniul Primăriei.
„Fosta administraţie v-a dat nişte chei la un bloc care, pe lângă faptul că nu era terminat, nici nu aparţinea în mod legal municipiului Bucureşti, ci aparţinea unei companii municipale (compania municipală Imobiliara – n.r.)”, a afirmat Tomescu, arătând că terenul şi blocul trebuie aduse în proprietatea Municipiului Bucureşti şi abia apoi se pot face demersuri pentru terminarea blocului.
Aurelian Bădulescu a reacţionat, arătând că „faptul că li s-a dat o repartiţie nu este o infracţiune”, promiţând demersuri pentru ca oamenii să fie sprijinişi financiar pentru plata chiriilor.
„Noi n-am fost atenţi la fente, am pierdut alegerile, pentru că altfel (...) Faptul că noi astăzi ne lamentăm amândoi, dvs. cum că... eu că nu ştiu ce.... ne face de râs. Aveţi puterea (...) conduceţi Bucureştiul, trebuie să vă asumaţi, şi mie îmi era greu când veneau şi îmi băteau în uşă. Aveţi instrumente aveţi buget, aveţi cadru lega, dacă un primar şi un viceprimar vrea să facă ceva bă, face! (...) Cum am dat bani la ăştia, la ucraineni, să le dăm şi dânşilor!”, a spus Bădulescu.
La rândul său, viceprimarul Tomescu a arătat că o adresă primită luna aceasta de la Serviciul de monitorizarea a spaţiilor locative a transmis care sunt condiţiile în care oamenii pot beneficia de ajutor pentru plata chiriei pentru o locuinţă, arătând că Serviciul nu are atribuţii pentru plata chiriilor.
„Noi încercăm să rezolvăm o problemă făcută de clanul PSD-Firea de care aţi fost păcăliţi”, a spus viceprimarul.
Fostul viceprimar Aurelian Bădulescu a reacţionat, susţinând că viceprimarul ar fi trebuit să-şi „dea demisia, de ruşine”.
„Clan este dumnealui cu tovarăşul lui de cârdăşie (...) şi de azi încolo am să vă numesc pe dumneata şi pe Vlad Voiculescu, cu care eşti în cârdăşie, Clanul Clămparu”, a spus Bădulescu.
El i-a spus viceprimarului „ruşinea ruşinilor”, cerându-i acestuia să-şi ”pună mandatul pe masă” şi să devină ”consilier normal” dacă nu poate rezolva probleme.
”Acuma ştii cum o să rămâi: clanul Clămparu. Ai muncit o viaţă întreagă să te fac Bădulescu membru al clanului Clămparu, să-ţi ceară demisia în public, păcat. Deci de azi înainte la Primărie, jos, cereţi cu Clămparu 1”, a mai afirmat Bădulescu.
O consilieră USR, Anamaria Gram, a reclamat că „în timpul şedinţei au fost proliferate foarte multe jigniri” şi a amintit că în Codul Administrativ se prevede că aleşii locali nu pot folosi expresii ofensatoare şi arătând că „nivelul la care am ajuns în acest Consiliu General este foarte, foarte jos şi totuşi nu suntem toţi atât de jos”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.