Un nou studiu retrospectiv şi-a propus să afle care este acurateţea diagnosticului dat de diferite instrumente de inteligenţă artificială (AI) în detectarea anumitor boli ale plămânilor comparativ cu rezultatele date de medicii radiologi.
Autorii studiului au efectuat o analiză comparativă a patru instrumente AI disponibile pe care le-au comparat cu un grup de 72 de radiologi. Ei au evaluat 2.040 de radiografii toracice ale adulţilor efectuate pe o perioadă de doi ani la patru spitale daneze în 2020. Vârsta medie a grupului de pacienţi a fost de 72 de ani, cu 32,8% din radiografiile toracice prezentând cel puţin o descoperire ţintă.
Cercetătorii din Danemarca au ajuns la concluzia că radiologii oferă mai puţine rezultate fals pozitive decât modelele avansate de AI privind interpretarea radiografiilor toracice. Instrumentele AI au demonstrat rate de sensibilitate variind de la 63% până la 90% pentru pneumotorax şi 62% până la 95% pentru revărsat pleural.
Pe scurt, studiul demonstrează că AI nu funcţionează la fel de bine ca un radiolog instruit şi cu experienţă.
„Instrumentele AI au arătat o sensibilitate moderată până la mare, comparabilă cu radiologii pentru detectarea pneumotoraxului şi a efuziunii pleurale pe radiografiile toracice. Cu toate acestea, ei au produs mai multe rezultate fals pozitive (prevăd boala atunci când nu era prezentă) decât radiologii, iar performanţa lor a scăzut atunci când au fost prezente mai multe constatări şi pentru ţinte mai mici”, a spus cercetătorul principal dr. Louis Plesner, de la Spitalul Herlev şi Spitalul Gentofte.
Plesner a subliniat că posibilitatea de a exclude boala este crucială pentru a face un diagnostic corect, deoarece rezultatele fals-pozitive pot fi costisitoare şi împovărătoare.
„Sistemele AI par foarte bune în găsirea bolii, dar nu sunt la fel de bune ca radiologii în identificarea absenţei bolii, mai ales atunci când radiografiile toracice sunt complexe. Prea multe diagnostice fals pozitive ar duce la imagistică inutilă, expunere la radiaţii şi costuri crescute”, a spus medicul, potrivit siteului HealthImaging.com.
În opinia acestuia, studiile anterioare care arătau că AI au depăşit radiologii au fost limitate, deoarece radiologilor nu li s-a oferit adesea acces la istoricul medical al unui pacient şi nici nu li s-a oferit acces la alte studii. În schimb, radiologii au fost însărcinaţi să facă un diagnostic bazat doar pe revizuirea unor imagini specifice – ceva ce modelele AI îl pot face destul de bine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.