Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă, joi, lansarea celui ”mai important apel de proiecte în sănătate, cu potenţialul de a transforma fundamental infrastructura spitalicească din România”. Este vorba despre investiţii de 13 miliarde de lei, în noi construcţii sau reabilitarea celor vechi. De asemenea, este vorva despre dotarea cu aparatură performantă a unităţilor medicale. ”Am făcut o tranziţie rapidă de la un sistem subfinanţat cronic, la investiţii concrete de 13 miliarde de lei”, a transmis secretarul de stat Alexandru Rogobete.
”Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă lansarea unui program nou de finanţare în valoare totală de peste 13 miliarde de lei prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti”, a transmis, joi, ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafina a precizat că este ”poate cel mai important apel de proiecte în sănătate, cu potenţialul de a transforma fundamental infrastructura spitalicească din România”.
”Ne focalizăm concomitent pe construcţia de spitale noi şi pe modernizarea spitalelor în special în zonele municipale. Colaborarea cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu ministrul Adrian Câciu a fost excelentă, iar programul a fost dezvoltat împreună într-un timp foarte scurt. Niciodată infrastructura spitalicească nouă nu a beneficiat de o alocare mai consistentă, care vine perfect în completarea investiţiilor deja derulate prin PNRR în Sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit datelor transmise de către acesta, investiţiile finanţabile cuprind:
- construcţii noi de spitale
- modernizări sau reabilitări ale spitalelor existente
- dotare cu echipamente medicale
- digitalizare
- tranziţie verde
Alexandru Rafila a mai precizazt că distribuţia fondurilor alocate prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti:
- 2 miliarde de lei pentru spitale judeţene şi judeţene de urgenţă, spitale de specialitate şi spitale clinice.
- 7,3 miliarde de lei pentru spitale municipale şi municipale de urgenţă.
- 500 milioane de lei pentru asistenţă tehnică şi implementarea proiectelor.
- 3,25 miliarde de lei pentru alte investiţii strategice.
”Traversăm o perioadă fără precedent în istoria ministerului Sănătăţii. Am făcut o tranziţie rapidă de la un sistem subfinanţat cronic, la investiţii concrete de 13 miliarde de lei în infrastructură spitalicească nouă, prin Programul Naţional de Investiţii”, a declarat secretarul de stat Alexandru Rogobete.
Acesta a explicat că se construiesc spitale noi în România, pentru prima dată, prin două programe care funcţionează concomitent, PNRR şi PNIIUS.
”Suma totală pentru cele două programe depăşeşte 24 de miliarde de lei. Este un efort fără precedent”, a continuat Rogobete.
Acesta a precizat că beneficiarii pot depune proiecte în cadrului apelului lansat astăzi de Ministerul Sănătăţii, până în luna septembrie, pentru obţinerea avizului de oportunitate în vederea finanţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.