Un american în vârstă de 58 de ani este prima persoană din lume căreia i-a fost înlocuită inima cu o pompă de sânge temporară, o „inimă artificială” metalică, confecţionată din titan.
Organul metalic a fost dezvoltat pentru a înlocui funcţia completă a unei inimi umane pentru cât mai mult timp posibil.
Inima artificială totală (TAH), proiectată de compania americană de dispozitive medicale BiVACOR nu este concepută să bată ca o inimă adevărată. Dar chiar şi fără camere flexibile sau diafragme de pompare, compania spune că este suficient de puternică pentru a susţine un bărbat în timpul exerciţiilor fizice şi suficient de mică pentru a se potrivi organismului uman al femeilor şi bărbaţilor.
Dispozitivul cu două camere are aproximativ dimensiunea unui pumn şi este practic incasabil, rezistând la coroziune şi uzură mecanică.
Singura parte mobilă este ascunsă în interior; un singur rotor cu levitaţie magnetică care pompează sânge la plămâni şi în restul corpului. Deoarece rotorul care se roteşte nu intră în contact cu nicio altă suprafaţă, nu există nicio şansă ca frecarea să provoace daune în timp.
Întregul dispozitiv este alimentat de un controler mic, extern, portabil, care iese prin stomac.
Au fost necesari zece ani, mai multe proiecte şi zeci de studii pe animale, dar inima artificială a ajuns în sfârşit în pieptul unui pacient viu cu insuficienţă cardiacă în stadiu terminal.
Dispozitivul a fost implantat fără complicaţii la Centrul medical Baylor St. Luke’s din cadrul Institutului Inimii din Texas, Statele Unite, a anunţat echipa medicală într-un comunicat.
Potrivit medicilor pacientului, inima din titan a funcţionat foarte bine timp de opt zile înainte ca o inimă reală de donator să devină disponibilă.
„Sunt incredibil de mândru să fiu martorul succesului primului implant la om al TAH-ului nostru”, a declarat într-un comunicat fondatorul companiei, Daniel Timms.
În prezent, cea mai bună opţiune de tratament pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă severă este o inimă reală de donator, dar acestea nu sunt întotdeauna disponibile în timp util.
În fiecare an, mai puţin de 6.000 de transplanturi de inimă au loc în întreaga lume.
Ca atare, inimile artificiale sunt o modalitate vitală de a prelungi şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor eligibili pentru transplant, care au un risc iminent de deces.
Cu toate acestea, în ultimele două decenii, o singură inimă artificială a primit aprobarea comercială din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).
Aceasta se numeşte inima artificială totală SynCardia, iar membranele flexibile şi valvele sale sunt destul de mari şi nu sunt deosebit de durabile pe perioade mai lungi de timp în organism.
Inima metalică este considerată de producătorii săi ca fiind o „schimbare de paradigmă” în ceea ce priveşte proiectarea inimilor artificiale, şi este făcută să funcţioneze pe termen lung.
Nimeni nu ştie cu adevărat cât timp funcţionează dispozitivul la om, dar în laborator, modelul de titan a continuat să funcţioneze timp de patru ani şi numărătoarea continuă.
Chiar şi inima artificială de la compania SynCardia, care este concepută doar pe termen scurt, a rezistat ani de zile la unii pacienţi care aşteptau să primească un transplant.
În noiembrie anul trecut, producătorul de tehnologie medicală din California a primit aprobarea FDA de a implanta TAH la până la cinci pacienţi cu insuficienţă cardiacă în stadiu terminal în 2024.
Având în vedere succesul primului implant, sunt aşteptate transplanturi suplimentare în viitorul apropiat.
„Impactul la nivel mondial al unui înlocuitor mecanic pe termen lung, viabil din punct de vedere comercial, al inimii umane care cedează va fi enorm”, se arată în rezumatul studiului clinic în curs.
Pentru pacienţii care au nevoie urgentă de un transplant de inimă perioada de aşteptare va trece de la ani de zile la o pitrenţială disponibilitate imeditaă, oferind astfel rapid o calitate a vieţii mult îmbunătăţită, spune compania care a produs inima metalică artificială.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.