Un nou studiu realizat în Australia a constatat că fertilizarea in vitro (FIV) are cea mai mare rată de succes atunci când ovulele sunt recoltate vara. Nu pare să conteze momentul în care embrionul congelat este transferat efectiv în uterul unei persoane, ci doar când este colectat iniţial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dacă ovulele sunt recoltate vara, rata naşterilor vii este de 31%; dacă ovulele sunt recoltate toamna, rata naşterilor vii este de 26%.

Între timp, ovulele recoltate iarna şi primăvara se situează între aceste două rate de succes.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În timp ce studiile anterioare privind FIV au constatat că anotimpurile nu au un impact consistent asupra transferurilor de embrioni, implantării, sarcinii sau ratelor de naşteri vii, colectarea de ovule pare să fie o chestiune diferită.

„Majoritatea studiilor care analizează ratele de succes ale FIV au analizat transferurile de embrioni proaspeţi…”, explică ginecologul ginecologul Sebastian Leathersich, de la Spitalul King Edward Memorial.

„Acest lucru face imposibilă separarea impactului potenţial al factorilor de mediu, cum ar fi anotimpul şi orele de soare, asupra dezvoltării ovulelor, precum şi asupra implantării embrionului şi a dezvoltării sarcinii timpurii”, a explixcat specialistul.

Cercetătorii au analizat date din opt ani şi 3.657 de transferuri de embrioni congelaţi efectuate de o singură clinică de fertilitate din Perth.

Dintre toţi aceşti embrioni, cei recoltaţi în zilele cu mai mult de 10 ore de soare au avut cu 28% mai multe şanse să rezulte o naştere vie decât cei recoltaţi atunci când soarele şi-a arătat faţa mai puţin de 7 ore pe zi.

Cu toate acestea, temperatura reală a zilei nu a părut să aibă un impact.

Cercetarea a fost făcută retrospectiv, aşa că nu poate dezvălui o cauză şi un efect direct.

Un studiu similar din 2022, realizat în emisfera nordică, a constatat că anotimpul şi temperatura din momentul prelevării ovulelor au avut un impact semnificativ asupra ratei ulterioare de naşteri vii.

Mai exact, ovulele recoltate în timpul verii în Boston au avut cu 42% mai multe şanse să rezulte într-o naştere vie decât cele recoltate în timpul iernii.

În acelaşi timp, ouăle colectate în cele mai calde zile au avut cu 34% mai multe şanse de a duce la o naştere vie decât cele colectate în cele mai reci zile.

Constatările sugerează că anotimpurile pot avea un efect important asupra funcţiei ovariene a unei persoane, deşi nu neapărat asupra receptivităţii uterului sau a dezvoltării timpurii a unui făt.

Cu toate acestea, cele două studii nu sunt de acord dacă temperatura ambientală sau durata de strălucire a soarelui este factorul sezonier cel mai important care are un impact asupra prelevării embrionilor, posibil prin intermediul vitaminei D sau al producţiei de melatonină.

Sau poate că nu este niciuna dintre cele două.

„Este posibil să existe diferenţe în ceea ce priveşte activitatea, dieta şi stilul de viaţă în diferite anotimpuri, care ar putea sta la baza diferenţelor observate în ceea ce priveşte ratele de naşteri vii, deşi astfel de date nu au fost colectate în acest studiu”, recunosc autorii.

De asemenea, este posibil ca şi alţi factori de mediu, inclusiv poluanţi, să aibă un impact asupra rezultatelor clinice, spun ei.

Chiar dacă au rămas o mulţime de întrebări la care trebuie să se răspundă, având în vedere rezultatele, cercetătorii spun că pacientele ar putea opta să colecteze ovule în lunile de vară, când durata de zi-lumină este mai mare

Studiul a fost publicat în Human Reproduction.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.