Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a calma durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariţie a acestora, potrivit primului studiu de acest gen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 800 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de dureri lombare, iar şapte din zece persoane care se recuperează suferă recăderi în decurs de un an, scrie The Guardian. 

Cercetătorii au declarat că rezultatele, publicate în revista Lancet, arată că mersul pe jos ar putea avea un "impact profund" asupra principalei cauze de invaliditate la nivel mondial.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Nu este nevoie să mergeţi 5 sau 10 km pe jos în fiecare zi pentru a obţine aceste beneficii", a declarat Mark Hancock, autorul principal al studiului şi profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia.

"Cel mai important lucru de reţinut este să începeţi cu plimbări scurte, apoi să creşteţi treptat distanţa şi intensitatea pe măsură ce vă creşteţi condiţia fizică. Mersul pe jos este un exerciţiu simplu, accesibil pe scară largă şi cu costuri reduse, pe care aproape oricine îl poate face, indiferent de locaţia geografică, vârstă sau statut socio-economic". 

Hancock a spus că persoanele care au mers pe jos de trei până la cinci ori pe săptămână, în medie 130 de minute pe săptămână, au rămas fără dureri aproape de două ori mai mult timp în comparaţie cu cei care nu au primit niciun tratament.

Făcând paşi în mod regulat le-a îmbunătăţit, de asemenea, calitatea vieţii, iar timpul pe care au trebuit să şi-l ia liber de la serviciu s-a redus aproape la jumătate, a adăugat el.

În primul studiu controlat din lume care a evaluat eficacitatea mersului pe jos pentru a preveni reapariţia durerilor lombare, oamenii de ştiinţă au urmărit timp de trei ani 701 adulţi care au avut recent un episod de dureri lombare.

Jumătate dintre ei au fost incluşi într-un program de mers pe jos şi la sesiuni de educaţie din partea unui fizioterapeut, în timp ce restul au fost repartizaţi într-un grup de control şi nu au beneficiat de nicio intervenţie specifică.

"Grupul de intervenţie a avut mai puţine apariţii ale durerii de limitare a activităţii în comparaţie cu grupul de control şi o perioadă medie mai lungă înainte de a avea o recurenţă, cu o medie de 208 zile faţă de 112 zile", a declarat Hancock. "Riscul de a avea o recurenţă care a necesitat îngrijiri a fost aproape înjumătăţit la cei din grupul de intervenţie".

"Le-am dat un ghid aproximativ de a ajunge la 30 de minute, de cinci ori pe săptămână, pe o perioadă de şase luni. După trei luni, majoritatea persoanelor care au participat la acest program mergeau pe jos de trei până la cinci zile pe săptămână, pentru un total mediu de 130 de minute". 

El a adăugat: "Nu ştim exact de ce mersul pe jos este atât de bun pentru a preveni durerile de spate, dar este probabil să includă combinaţia de mişcări oscilatorii uşoare, încărcarea şi întărirea structurilor coloanei vertebrale şi a muşchilor, relaxarea şi ameliorarea stresului, precum şi eliberarea de endorfine "de bun augur".

"Şi, bineînţeles, ştim, de asemenea, că mersul pe jos vine cu multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă, greutatea sănătoasă şi îmbunătăţirea sănătăţii mentale". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.