Medicii din Ambulator trag un semnal de alarmă privind plata punctului de serviciu medical şi spun că în actul adiţional transmis către ei de CNAS nu se precizează nimic despre valoarea acestuia în trimestrul patru al acestui an. În acelaşi timp, munca în ambulatoriul de specialitate nu mai este deloc atractivă pentru tinerii medici din cauza subfinanţării şi a salariilor mici, atrage atenţia dr. Cristian Diaconu, medic primar medicină internă, membru al Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA).
”Noi am făcut toate eforturile să atragem atenţia autorităţilor despre necesitatea creşterii finanţării ambulatoriului. Pe 31 mai am făcut primul miting în faţa Guvernului, din istoria ambulatoriului de specialitate şi ulterior aproape săptămânal câte un miting la CNAS. În urmă cu 10 zile ne-a primit şi doamna preşedinte Herdea, într-o audienţă, am doscutat din npu despre aceste probleme. Problema acum este acest act adiţonal care a sosit vineri şi care trebuia să sosească pentru că începând de azi e un nou semestru şi nu mai avem contract activ şi trebuia prelungit. Actul adiţional prevede prelungirea pentru semestrul doi. Dar e o problemă gravă. Dacă pentru trimestrul trei scrie despre valoarea punctului, în trimestrul patru nu mai există precizare, deci nu se ştie cum vom fi plătiţi”, a precizat dr. Cristian Diaconu, luni seară, la Medika TV.
Diaconu spune că şi-ar fi dorit ca în actul adiţional la contractul cadru să existe precizări mai clare privind punctul pe serviciu medical.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În comunicatul CNAS de astăzi se spune că se vor face eforturi substanţiale în trimetrul patru pentru ca eventual să crească valoarea punctului. Acest lucru ni l-a spus şi doamna preşedinte Hertea, însă noi ne-am fi dorit să fie o formulare mai asiguratorie pentru noi ca să nu ne trezim cu o scădere a punctului în trimestrul patru, cum a fost pe cale să se întâmple în trimestrul întâi. Se putea găsi o formulare de genul în trimestrul patru, valoarea punctului nu va scădea, va fi de minim 4,5 cu posibilitate de creştere. Adică o formulare care să nu promită clar o creştere, dar să fie clar asiguratorie că nu va scădea”, mai spune Diaconu.
Medicul a explicat că ambulatoriul de specialitate are nevoie de o finanţare substanţială.
”Noi avem nevoie de o creştere substanţială a finanţării ambulatoriului de specialitate, pentru că avem probleme grave care s-au permanentizat, care vor avea consecinţe, în curând, şi care se vor vedea cu ochiul liber în curând. Avem jumătate din normele neacoperite, în ţară. Deci ne-ar trebui de două ori mai mulţi medici care să lucreze cu CNAS (...) Avem jumătate din norme neocupate, majoritatea judeţelor sunt deficitare, la majoritatea specialităţilor avem 1-3 medici pe judeţ. Sunt supraaglomeraţi, oamenii nu mai pot accesa serviciile şi situaţia se va agrava pentru că media de vârstă este 55 de ani în ambulator, deci se pensionează o parte dintre noi, tinerii nu îşi doresc să urmeze o carieră în ambulator dacă s-a dus vestea că avem probleme financiare. Oamenii vor un serviciu în spital sau în aştă ţară, unde sunt salariile sigure. Altă problemă, ne fug asistentele din ambulator pentru că nu le putem oferi cât se oferă în spital. Ele ne presează cu creşteri salariale, noi nu avem posibilitatea să le mai dăm. Multe din ele sunt plătite cu salariul minim pe economie. Dacă medicul rămâne fără asistentă, el va aloca emorm de mult timp unor probleme minore”, a subliniat Diaconu.
O altă problemă este legată de personalul angajat în aceste ambulatorii de spevcialitate, lipsa asistentelor medicale.
”A treia problemă, pensiile noastre, ale medicilor asistenţi, vor fi mult mai mici, de 3-4 ori mai mici decât ale colegilor din spitale pentru că noi plătim 20.000 de lei pe an la sistemul de pensii, valoarea minimă. Ca să avem pensii cât au colegii din spital, trebuie să contribuim cu 80.000 de lei pe an şi e o sumă uriaşă pe care nu ne-o permitem”, a mai spus Diaconu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...