Cercetătorii se confruntă cu provocări în ceea ce priveşte găsirea unor medicamente care să poată trece din sânge în creier în concentraţii suficiente pentru a putea trata cancerele agresive ale creierului. În teste clinice recente, oamenii de ştiinţă au descoperit un mare potenţial în cazul unui medicament în curs de apariţie care vizează o formă agresivă de cancer cerebral.
Numite glioame difuze de linie mediană, aceste tumori cerebrale cu infiltrare adâncă în creier se dezvoltă adesea în copilărie, iar în prezent nu există tratamente eficiente pentru a le aborda.
Un medicament experimental, numit ONC201, a obţinut rezultate promiţătoare pentru alte tipuri de tumori din sistemul nervos.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În urma unor cercetări care au sugerat că ar putea fi eficient şi împotriva glioamelor difuze cu o mutaţie specifică, o echipă internaţională de cercetători a efectuat un studiu care a testat acest blocant al receptorilor de dopamină.
Au fost efectuate două studii clinice pe grupuri de voluntari – unul format din 30 de copii şi adolescenţi cu, iar celălalt din 40 de persoane care a inclus adulţi.
Timpul mediu de supravieţuire generală cu tratamentul cu ONC201 a fost de 22 de luni pentru tumorile care nu au recidivat, aproape o treime dintre pacienţi trăind peste doi ani, comparativ cu o durată medie de supravieţuire generală de 11-15 luni fără tratament.
„Înainte de aceste teste, au existat peste 250 de studii clinice care nu au reuşit să ofere o îmbunătăţire a rezultatelor pacienţilor”, spune neuro-oncologul pediatru Carl Koschmann, de la Universitatea din Michigan, Statele Unite.
„Este o tumoră incredibil de dificil de tratat”, spune Koschmann.
Cercetătorii au analizat anterior ONC201 ca medicament împotriva cancerului datorită modului în care vizează căile neuronale pentru mesagerul chimic dopamina – căi care sunt adesea mai abundente în tumori.
Medicamentul experimanetal ONC201 s-a dovedit promiţător, anterior, în tratarea glioamelor difuze cu mutaţia H3K27M.
De asemenea, studiile anterioare au arătat că acest compus ar putea trece prin bariera hemato-encefalică, care acţionează ca o plasă de siguranţă biologică pentru creierul uman, făcând ca livrarea medicamentelor către tumorile cerebrale să fie deosebit de dificilă.
În acest ultim studiu clinic de fază 1, echipa a colectat lichid cefalorahidian de la pacienţi pentru a studia mai bine cum acţionează ONC201, şi a descoperit că acesta a afectat mitocondriile, centralele energetice ale celulelor canceroase, crescând nivelurile unui metabolit numit L-2HG.
Ca urmare, semnalele epigenetice (întrerupătoarele de pornire/oprire pentru anumite gene) asociate cu tumora care ajută la răspândirea rapidă a acesteia au fost inversate, revenind mai mult la starea existentă în celulele normale.
Cu cât tratamentul a durat mai mult, cu atât mai accentuată a fost inversarea celulelor la o stare mai normală.
„Credem că aşa se poate explica de ce această populaţie de pacienţi a răspuns atât de bine la medicament, prezenând această anomalie epigenetică specifică care poate fi dezactivată de ONC201″, spune neuropatologul Sriram Venneti de la Universitatea din Michigan.
Potrivit cercetătorului, deşi mai este mult până la un tratament care să stopeze creşterea glioamelor difuze în creier, arată că acest compus poate trece de mecanismul de apărare al acestei tumori.
Mai multe studii clinice sunt deja în curs de desfăşurare, testând modul în care ONC201 ar putea funcţiona în combinaţie cu alte tratamente.
În prezent, radioterapia este tratamentul de bază pentru acest tip de cancer – dar într-o zonă atât de delicată precum creierul, pot exista multe daune colaterale, motiv pentru care oamenii de ştiinţă caută o opţiuni mai precise sub forma unor tratamente ţintite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.