Medicul Voica Petre, specialist gastroenterolog, a explicat, miercuri seară, că această perioadă lungă de caniculă poate creşte temperatura corpului oamenilor. În cazul în care acest lucru se întâmplă, pacientul trebuie dus urgent în locuri răcoroase, iar dacă temperatura ajunge la 39 de grade sau chiar depăşeşte acest prag, trebuie apelat la ajutorul medicilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trecem printr-o perioadă destul de lungă de caniculă, de temperaturi crescute, mai ales în Bucureşti şi în oraşele mari, unde fenomenul de  seră e clar că afectează foarte tare. Expunerea prelungită la temperaturile astea crescute, efortul excesiv, ieşitul la orele la care avem temperaturile de foc, afectează prin deshidratare sau lipsa menţinerii unui echilibru hidroelectrolitic foarte bun. Asta s-ar traduce că în general, pacienţii şi oamenii care au ceva probleme de sănătate şi care nu pot controla foarte bine acest fenomen de deshidratare, de eliminare a căldurii, sunt foarte afectaţi. Avem de-a face cu o creştere a temperaturii corpului (...) putem să ne gândim că e o febră de natură infecţioasă şi atunci nu e simplu pentru că trebuie să facem un diagnostic diferenţial. Însă trebuie să ne raportăm şi la starea de conştienţă (...) Ce se întâmplă este că noi trebuie să menţinem acest echilibru electrolitic printr-un mecanism clar de eliminare a excesului de căldură pe care corpul îl preia atunci când stăm în soare”, a declarat Voica Petre, marţi seară, la Medika TV.

Medicul a precizat că principalele categorii vulnerabile sunt  bătrânii şi cei care suferă de anumite boli.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Bătrânii au probleme cardiovasculare, nu se hidratează foarte bine, pentru că cu cât înaintăm în viaţă la nivel central al creierului, centrul de sete e puţin inhibat şi atunci bătrânii nu mai beau apă cu aceeaşi frecvenţă cu care bea un adult. Şi desigur, vorbim aici de o deshidratare la pacienţii care suferă de boli renale. Deci avem categorii vulnerabile cei care au ceva tare, patologice, diverse boli care nu ar trebui să se expună la temperaturi cum au fost la Bucureşti, de 44 de grade resimţite”, a spus Voica Petre.

De asemenea, dr. Voica Petre a subliniat că există hipertermie severă şi a explicat ce înseamnă acest lucru.

”(...) Există hipertermie severă, asta însemană 38-39 de grade şi peste 30-40 de grade, La peste 40 de grade intrăm în şoc hipertehnic, iar acesta este o urgenţă majoră, se tratează, în general, la spital şi principalul lucru este să ducem bolnavul la spital. Când vedem că temperatura corpului creşte, principalul lucru este să ducem pacientul în loc răcoros, la aer condiţionat, în funcţie de gravitatea temperaturii pe care o depistăm (...) Se poate intra într-un fel de comă şi poate duce la creşterea pulsului, la deficite cardiovasculare şi într-un final se produce exitusul. Cea mai corectă treabă este să scoatem pacientul din acest mediu căldură, să il ducem într-un loc răcoros, îl hidratăm foarte bine. Orice băutură dulce şi carbogazoasă în general hidratează. Sunt săruir de hidratare, dar şi apa este binevenită fără grijă. Cea mai importantă soluţie este scoaterea oamului din acel mediu, să îl dezbrăcăm pentru că acestea ar putea să nu fie cel mai confortabile, nu permit transporaţie, respitaţie”, a mai spus Voica Petre.

Valul de căldură excesivă durează deja de câteva săptămâni, pentru numeroase zile fiind emise avertizări cod roşu, cu temperaturi ce au depăşit 42 de grade. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.