Dr. Ramona Constantinescu, medic specialist neurolog în cadrul unei policlinici din Capitală, a explicat că sistemul de sănătate din România se bazează pe medicii din spitale, pe medicii de familie şi pe cei din ambulatoriile de specialitate şi a precizat că nu este suficient ceea ce s-a obţinut în urma negocierilor cu Casa Naţională de Sănătate deoarece veniturile oamenilor nu sunt corelate cu cheltuielile. ”Este un eveniment unic, istoric pentru CNAS - niciodată valoarea punctului de consultaţie nu a fost scăzută”, a afirmat medicul.
Întrebată, luni seară, la Medika TV, dacă este suficient ce s-a obţinul în urma negocierilor cu CNAS, dr. Ramona Constantinescu a răspuns: ”Nu! În pimul rând vorbim de două sincope care au apărut în sistemul medical în ultimele luni, Prima este aceasta, din ianuarie, când am fost anunţaţi că vor scădea veniturile cu 30 la sută. Iată, este un eveniment unic, istoric pentru CNAS, niciodată valoarea punctului de consultaţie nu a fost scăzută şi de altfel şi pentru momentul actual căci nu cred că există vreo categorie socială care să aibă scăderi de venituri. Oamenii ies în stradă şi cer creşterea veniturilor, conform cu cheltuielile care sunt în creştere. O altă sincopă a apărut anul trecut, în iulie, când a fost semnat noul contract cu CNAS în care pentru prima dată în ultimii 20 de ani a apărut o discrepanţă între medicii de familie şi medicii specialişti de ambulatoriu, atunci când valoarea punctului s-a dublat pentru medicii de familie, iar pentru medicii specialişti, valoarea a crescut foarte puţin, un 10-12 la sută, de la 4 lei la 4,5 lei”, a precizat Ramona Constantinescu.
Medicul a arătat şi care sunt cei trei piloni pe care se bazează sistemul de sănătate din România.
”Iată, două simptome ale unei boli care sigur se va croniciza. Aceasta este o boală care trebuie vindecată în sistemul sanitar. În ultima săptămână a existat un focus extraordinar către medicina de familie, s-a vorbit foarte mult despre problemele medicilor de familie şi foarte puţin despre poblemele simultane ale medicilor specialişti, ceea ce mie îmi spune că oamenii nu ne conosc, oamenii nu ştiu cine sunt medicii specialişti şi asta este o problemă foarte gravă. În acest moment, sistemul de sănătate din România se bazează pe trei piloni, se bazează pe medicii din spital care consultă pacienţii internaţi, se bazează pe medicii de familie, dar se bazează şi pe al treilea pilon care sunt medicii specialişti în ambulatoriu. Iată, suntem foarte mulţi, suntem peste 20.000 de specialişti”, a spus Constantinescu.
Dr. Ramona Constantinescu a explicat că sistemul de sănătate nu poate funcţiona fără aceşti piloni.
”Sistemul de sănătate funcţionează bazându-se pe aceşti trei piloni. Nu există niciun procent care să pună mai sus o categorie faţă de alta. (...) Din punctul meu de vedere avem o pondere egală în acest sistem, reprezentăm o treime din sistemul de sănătate care este gratuit pentru pacienţii care sunt asiguraţi. Nu poate funcţiona sistemul de sănătate dacă aceste trei elemente nu sunt la capacitate maximă, sunt complet funcţionale, atât spitalul, atât medicii de familie, cât şi medicii specialişti”, a spus Ramona Constantinescu.
Întrebată care sunt nevoile medicinei de ambulator, medicul a precizat că oamenii sunt deja învăţaţi cu circuitul medical.
”Oamenii sunt învăţaţi cu acest circuit. Dacă nu se poate rezolva la medicul de familie, au un specialist de care aparţin care îi urmăreşte cronic. Eu văd pacienţi de 10-20 de ani în policlinică, sunt pacienţi cronici care îşi aduc familia, care mă pot suna. Se crează legături afective, frumoase, despre care puţin se vorbeşte. Pacienţii sunt dependenţi de acest sistem social”, a mai spus Ramona Constantinescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.