Un copil nu prezintă un risc deosebit de malformaţii congenitale dacă mama sa a fost infectată cu Covid sau vaccinată împotriva acestei boli la începutul sarcinii, potrivit unui studiu publicat joi în British Medical Journal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această lucrare "nu a arătat un risc mai mare de malformaţii congenitale semnificative la copiii ale căror mame au fost infectate cu Covid-19 sau vaccinate împotriva Covid-19 în timpul primului trimestru (de sarcină)", concluzionează autorii săi.

Se ştia deja că infecţia cu SARS-CoV-2 este asociată cu un risc mai mare de complicaţii în timpul sarcinii sau naşterii, cum ar fi naşterea prematură.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Cu toate acestea, consecinţele în ceea ce priveşte malformaţiile la nou-născut sunt în mare parte necunoscute.

De asemenea, este important să se stabilească posibilele consecinţe ale vaccinării anti-Covid, deoarece aceasta este recomandată pentru femeile însărcinate.

Bazat pe o vastă bază de date - Danemarca, Norvegia şi Suedia - studiul BMJ este liniştitor în ambele privinţe.

Acesta a studiat cazul a aproape 350.000 de copii născuţi între 2020, începutul pandemiei Covid, şi 2022.

Aproximativ 5% dintre aceşti copii s-au născut cu o aşa-numită malformaţie majoră, care acoperă o gamă foarte largă, de la defecte cardiace la probleme oculare sau genitale.

Această proporţie nu pare să difere semnificativ în funcţie de faptul dacă mama a fost sau nu infectată sau vaccinată în timpul primelor trei luni de sarcină.

Primul trimestru a fost ales ca perioadă de referinţă deoarece este cel mai important pentru dezvoltarea fătului.

Aceste rezultate "oferă noi dovezi că vaccinarea (anti-Covid) a femeilor însărcinate este sigură", concluzionează cercetătorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.