Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, luni seară, că au fost semnate 99,5% din actele adiţionale cu furnizorii de servicii medicale pentru prelungirea contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până la momentul difuzării acestor precizări au fost semnate 99,5% din actele adiţionale cu furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (26.461 faţă de 26.596 de acte adiţionale anterioare datei de 30 iunie 2024). În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr 687/2024 ”pentru semestrul I şi trimestrul III al anului 2024, valorile garantate ale punctelor «per capita» şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023”, a transmis, luni seară, CNAS, într-un comunicat de presă.

Valoarea finanţării, potrivit CNAS, este următoarea:

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În asistenţa medicală primară:

  • Valoarea punctului per capita – 12 lei;
  • Valoarea punctului pe serviciu – 8 lei;

În asistenţa medicală ambulatorie:

  • Valoarea punctului pe serviciu – 4,50 lei.

În asistenţa medicală dentară se menţine valoarea orientativă a plafonului de 6.000 lei/lună.

În aceeaşi hotărâre de guvern se precizează: ”contractele de furnizare de servicii medicale, de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi de dispozitive medicale se încheie până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat contractul”.

”CNAS înţelege dificultăţile cu care sunt confruntaţi furnizorii de servicii medicale. În acest sens a depus şi depune permanent eforturi considerabile pentru a menţine valorile de punct la nivelul actual. În scopul creşterii valorii punctului pentru furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul clinic de specialitate, instituţia a întreprins demersuri către autorităţi, vizând materializarea acestui obiectiv începând cu trimestrul IV al anului 2024”, a mai transmis CNAS.

Potrivit instituţiei, pe parcursul lunilor februarie - martie 2024, CNAS a iniţiat întâlnirile cu grupurile de lucru ale Colegiului Medicilor din România (medicină de familie, asistenţă medicală de specialitate clinică în ambulatoriu, asistenţă medicală spitalicească), cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu Colegiul Farmaciştilor din România, cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în sistemul sanitar din România, cu Colegiul Fizioterapeuţilor din România, cu reprezentanţi ai furnizorilor de dispozitive medicale, cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical precum şi cu asociaţii de pacienţi, astfel încât să existe posibilitatea fiecărui grup de a prezenta problemele cu care se confruntă, precum şi de a avea oportunitatea de a găsi soluţii aplicabile împreună cu echipa tehnică a CNAS;

”Începând cu luna aprilie a.c. a fost demarată activitatea de consultări cu  organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical, astfel încât să poată fi pregătită etapa următoare de negociere a modificării şi completării Contractului-cadru şi Normelor tehnice de aplicare a acestuia (24 - 26 aprilie, 8 - 9 mai a.c.). În data de 13 mai 2024 au avut loc negocierile cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România,  având ca obiect proiectul Hotărârii de Guvern de modificare şi completare a Contractului-cadru, precum şi proiectul de Ordin de modificare şi completare a Normelor metodologice de aplicare a acestuia”, a mai transmis CNAS.

Sursa citată a precizat că, în cursul lunilor mai, respectiv iunie, actele normative menţionate au fost transmise Ministerului Sănătăţii în vederea promovării în şedinţă de guvern, respectiv aprobării.

În luna iunie documentele au fost supuse avizării de către instituţiile abilitate. La data de 21 iunie 2024 a fost aprobată HG  nr. 687/2024.

Normele de aplicare au fost aprobate în data de 27 iunie 2024, cu publicare în 28 iunie 2024.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.