Medicii de la spitalul american City of Hope, în colaborare cu Grupul pentru cancerul pediatric (Children’s Oncology Group – COG), au realizat cel mai mare studiu clinic de până acum, care urmăreşte să reducă riscul ca persoanele care au supravieţuit unui cancer în copilărie să dezvolte insuficienţă cardiacă.
Rezultatele studiului, publicate în revista The Lancet Oncology, arată că un medicament care relaxează vasele de sânge, carvedilol, este sigur pentru supravieţuitorii cancerului dezvoltat în copilărie şi poate îmbunătăţi markerii importanţi ai leziunilor cardiace suferite ca urmare a expunerii la chimioterapie.
Un efect secundar devastator pe termen lung al unei clase de chimioterapie numită antraciclină este riscul crescut de insuficienţă cardiacă, în cazul în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta este un proces întârziat în care inima suferă modificări treptate în timp, caracterizate prin subţierea muşchiului cardiac şi mărirea camerelor sale.
Din nefericire, după debutul declinului funcţiei cardiace, cascada de evenimente clinice este ireversibilă, ceea ce evidenţiază nevoia urgentă de strategii timpurii de prevenţie.
„Numărul tot mai mare de supravieţuitori ai cancerului dezvoltat în copilărie face imperios necesară dezvoltarea unor intervenţii timpurii. Doar ajutându-i pe copii să supravieţuiască cancerului nu este suficient. Trebuie, de asemenea, să optimizăm sănătatea pacienţilor, astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să se confrunte cu efecte secundare care le ameninţă viaţa la zeci de ani după ce au scăpat de cancer”, a declarat medicul Saro H. Armenian, de la Centrul de cancer pediatric City of Hope, autorul corespondent al studiului din The Lancet Oncology.
Medicii de la City of Hope au condus studiul clinic randomizat, dublu-orb de fază IIb, desfăşurat în 30 de spitale din Statele Unite şi Canada (ID studiu COG: ALTE1621).
Aproximativ 182 de participanţi înrolaţi au luat doze relativ mici de carvedilol sau un placebo echivalent timp de doi ani.
Nu au existat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte efectele secundare între cele două ramuri de studiu, iar carvedilolul a părut a fi bine tolerat.
Deşi studiul clinic nu şi-a atins obiectivul de a diminua subţierea muşchiului cardiac şi mărirea camerelor inimii, s-au înregistrat îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte stresul peretelui end-sistolic al ventriculului stâng al inimii (ESWS), care este un biomarker pentru înrăutăţirea sănătăţii inimii.
Cel mai mare beneficiu a fost observat la participanţii supravieţuitori pe termen foarte lung, precum şi la cei care au fost foarte aderenţi la medicaţia studiului.
Mai mult, dintre cei opt pacienţi care au dezvoltat un declin semnificativ din punct de vedere clinic al funcţiei cardiace în timpul studiului, şase au fost repartizaţi aleatoriu la placebo şi doi au primit carvedilol.
Cercetarea pregăteşte terenul pentru un studiu clinic de fază III care ar putea demonstra un beneficiu semnificativ pentru anumiţi pacienţi care prezintă un risc deosebit de ridicat de declin ireversibil al funcţiei cardiace după finalizarea tratamentului împotriva cancerului.
„Studiile viitoare vor trebui să se concentreze asupra momentului, duratei şi populaţiei optime pentru intervenţia cu carvedilol”, adaugă dr. Douglas S. Hawkins, preşedintele grupului COG şi profesor de hematologie-oncologie la Spitalul pediatric din Seattle.
Cercetarea este un prim pas important pentru dezvoltarea viitoarelor studii care vor căuta să optimizeze sănătatea pe termen lung a supravieţuitorilor care se aşteaptă să trăiască zeci de ani după diagnosticul iniţial de cancer.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.