Ca şi cum bufeurile nu ar fi fost o problemă în sine, suficient de serioasă pentru femeile care trec prin tranziţia intrării la menopauză, un nou studiu sugerează că, mai ales atunci când apar în timpul somnului, bufeurile pot fi indicatori timpurii ai riscului crescut de apariţie a bolii Alzheimer. Şi, cu cât sunt mai dese, cu atât mai mare este riscul de demenţă.
Rezultatele studiului „Simptomele vasomotorii ale menopauzei şi biomarkerii plasmatici ai bolii Alzheimer” au fost prezentate la Reuniunea anuală (2023) a Societăţii nord-americane de menopauză, care are loc între 27 şi 30 septembrie, în Philadelphia.
Aproape două treimi din cele peste cinci milioane de americani care trăiesc cu cea mai comună formă de demenţă sunt femei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Motivele din spatele acestei disparităţi de gen sunt încă necunoscute, dar există o serie de teorii cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, multe dintre ele fiind axate pe scăderea nivelului de estrogen care apare în timpul tranziţiei la menopauză.
Cercetări anterioare au asociat unul dintre cele mai comune simptome ale menopauzei – bufeurile – cu performanţe slabe de memorie şi cu modificări ale structurii, funcţiei şi conectivităţii creierului, dar nu se ştie dacă bufeurile pot fi asociate cu biomarkerii pentru Alzheimer.
Progresele recente în cercetarea asupra acestei demenţe includ dezvoltarea unor biomarkeri sanguini, care s-au dovedit deosebit de utili pentru evaluarea riscului cu zeci de ani înainte de apariţia demenţei Alzheimer.
Aceşti biomarkeri au fost utilizaţi în cadrul unui nou studiu care a implicat aproape 250 de femei aflate la mijlocul vieţii.
Obiectivul studiului a fost acela de a determina dacă bufeurile evaluate obiectiv sunt asociate cu profiluri adverse ale biomarkerilor pentru demenţa Alzheimer.
Dr. Rebecca Thurston, director al departamentului de sănătate biocomportamentală a femeilor din cadrul Departamentului de psihiatrie al Universităţii din Pittsburgh, şi dr. Pauline Maki, profesor de psihiatrie la Universitatea Illinois, din Chicago, au condus studiul.
Pe baza rezultatelor studiului, echipa a concluzionat că bufeurile resimţite în timpul somnului pot fi un marker al femeilor cu risc de demenţă Alzheimer.
Mai mult chiar, un număr mai mare de bufeuri în timpul somnului a fost asociat cu o probabilitate crescută de boală.
Aceste constatări au rămas semnificative şi după ajustări suplimentare pentru estradiol şi caracteristicile somnului evaluate prin actigrafie – o metoda non-invaziva de monitorizare a perioadelor de activitate si odihna, pe o durata de cel putin o saptamana. Un dispozitiv denumit actigraf, de forma unui ceas, este purtat la nivelul incheieturii uneia dintre maini.
Bufeurile au fost măsurate în mod obiectiv prin monitorizarea în ambulatoriu a conductanţei cutanate.
„Având în vedere efectul negativ asupra calităţii vieţii şi povara financiară a maladiei Alzheimer, este important să învăţăm cât mai multe despre cauzele potenţiale şi semnele de avertizare, astfel încât să putem fi proactivi înainte de apariţia bolii”, adaugă dr. Stephanie Faubion, director medical al Societăţii pentru menopauză.
Printre altele, constatările studiului indică faptul că femeile care se confruntă cu bufeuri frecvente, în special în timpul somnului, pot justifica eforturile de reducere a riscului de demenţă Alzheimer, a subliniat la rândul său cea de-a doua autoare a studiului, dr. Thurston.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.