Organizaţia Salvaţi Copiii România a demarat, în prezenţa Ministrului Sănătăţii, un amplu proiect de reabilitare a Maternităţii Polizu, unitate de elită care deserveşte întreaga ţară. Astfel, Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul Operator, unde ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenţii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică, vor fi recompartimentate, complet renovate şi modernizate.
În cadrul aceluiaşi program de întărire a capacităţii sistemului medical, Organizaţia Salvaţi Copiii dotează şi Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), Secţia Clinică Pediatrie III, compartimentul Imunologie şi Alergologie Pediatrică, cu un ecograf performant în valoare de 33.300 de euro.
Cele mai multe paciente care ajung în secţia de ATI a Maternităţii Polizu suferă intervenţii chirurgicale complexe, de la histeroscopii, electrorezecţii cu ansa diatermică şi chiuretaje biopsice la operaţii cezariene, histerectomii şi intervenţii pentru cancere în sfera genitală şi mamară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenţii în Blocul operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenţii majore, cu un grad ridicat de complexitate, printre care: cezariene de mare risc cu patologie placentară ce prezintă risc vital pentru mamă şi făt, cezariene cu patologie asociată diversă, de asemenea de mare risc; patologie oncologică diversă: neoplasme de col, endometru, ovar, sân, vulvă; patologie benignă diversificată ce include chisturi ovariene benigne, fibroame uterine, miomectomii/histerectomii; metode de diagnostic invaziv asupra sarcinilor cu potenţial defect genetic (CVS/amniocenteza) oferă răspunsuri mamelor care se află într-o zonă de nesiguranţă asupra sănătăţii copilului lor; intervenţii asupra sânului: puncţii aspirative/ biopsice, sectoare mamare/ tumorectomii ce permit diagnosticul/rezolvarea acestor patologii.
Datorită existenţei în Maternitatea Polizu a celei mai mari secţii de terapie neonatală pentru prematuri, aici ajung mamele cu patologie diversă din toată ţara, care aduc pe lume copii prematuri, precum şi cele care necesită operaţie de cezariană, pentru ca atât viaţa mamei, cât şi cea a fătului să fie salvate.
Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează o amplă campanie de strângere de fonduri, astfel încât Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul Operator să fie recompartimentate, complet renovate şi modernizate. Costurile proiectului se ridică la peste 800.000 de Euro. Ultimele modificări de renovare în Blocul Operator s-au făcut în urmă cu 40 de ani, este nevoie să fie refăcute circuitele administrării gazelor anestezice şi a circuitelor electrice, recompartimentare şi modernizare astfel încât să ofere siguranţă pacientelor.
"Maternitatea noastră este una dintre maternităţile mari, unde sunt trimise cazuri mai complicate. Este esenţial ca intervenţiile medicale să se desfăşoare în condiţii ireproşabile, pentru a nu periclita în niciun fel sănătatea femeilor care ajung la noi, pentru tratament", a precizat dr. Laurenţiu Pechi, coordonator Bloc Operator Maternitatea Polizu.
„Maternitatea Polizu este o unitate medicală de elită, care tratează patologii complexe, atât oncologice, cât şi legate de sarcinile cu risc crescut. Echipa de medici are nevoie însă de o infrastructură care să permită un act medical prompt şi de condiţii care să nu pericliteze starea pacientelor. Ne-am propus un scop ambiţios, dar fără de care mii de femei nu vor avea şansa unui diagnostic şi apoi a unui tratament performant”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
În 2021, la Maternitatea Polizu au avut loc 2.300 de naşteri, dintre care peste 1.300 de cezariene, în condiţiile în care sala de naşteri a fost închisă pentru renovare mai bine de două luni.
Aici au născut peste 100 de mame infectate cu SARS-COV 2, unele dintre ele necesitând tratament specific de ATI.
În secţia ATI, anual au loc intervenţii chirurgicale pentru 5.000 de paciente.
Anual sunt diagnosticate în România peste 10.000 de cazuri de cancere în sfera genitală şi de sân.
În 2021, Organizaţia Salvaţi Copiii România a extins programul de întărire a sistemului medical românesc, prin dotarea şi renovarea spitalelor din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei. Au fost susţinute cu echipamente medicale performante 26 de unităţi medicale.
Totodată, printr-un record de solidaritate socială, Salvaţi Copiii România a reuşit să achiziţioneze două ambulanţe de uz pediatric şi să demareze lucrările de reparaţii ale sistemului permanent de energie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Tot aici a ajuns aparatură medicală de ultimă generaţie, necesară diagnosticării acurate şi tratamentului de calitate.
În ultimii 11 ani, Salvaţi Copiii România a investit 7.322.000 euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea şi tratarea a peste 140.000 de copii.
O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea companiilor care au înţeles că sprijinirea maternităţilor din România este o prioritate socială.
Pentru anul 2022, alte unităţi medicale au solicitat ajutorul:
Botoşani, Spitalului Municipal Dorohoi Compartimentul Neonatologie
Braşov, Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii Braşov - secţia ATI
Bucureşti, Secţia Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
Galaţi - Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor
Harghita, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc
Hunedoara, Spitalul Judeţean Deva
Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani
Maramureş, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
Mureş, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş
Tulcea, Spitalul Orăşenesc Măcin
Călăraşi, Spitalul Judeţean Călăraşi, Secţia Pediatrie
Companiile se pot implica prin încheierea unui contract de sponsorizare pe care îl pot trimite către sustinator@salvaticopiii.ro, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe www.salvaticopiii.ro sau prin SMS la 8844 cu text SALVEZ, 2 euro lunar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.