Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a fost abilitat să demareze demersurile pentru organizarea unui hub umanitar în România în zona Suceava, decizia fiind luată de Guvern şi CNSU în urma discuţiilor cu oficiali ai Comisiei Europene. Potrivit lui Ciucă, pe platforma organizată de Executiv au fost înscrise 5700 de oferte de ajutorare pentru refugiaţii ucraineni, iar cantitatea de sânge donată în beneficiul răniţilor războiului din Ucraina este una „consistentă”.
Premierul a subliniat că membrii CNSU au decis, vineri seară, prin Hotărâre, ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România în zona Suceava. Discuţii pe acest subiect au avut loc între Guvern şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson.
„Avem convingerea că acest hub sub coordonarea autorităţilor de la Bruxelles va putea să faciliteze şi să asigure coerenţă întregului efort care se face pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi, în felul acesta, vreau să subliniez, contribuţia autorităţilor române este una semnificativă”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Acesta a mulţumit cetăţenilor, ONG-urilor şi instituţiilor statului pentru „mobilizarea exemplară” de care au dat dovadă de la începutul conflictului armat din Ucraina.
În ceea ce priveşte campania de donare de sânge în beneficiul ucrainenilor, premierul a subliniat că a fost donată – „cantitate consistentă”, iar Ministerul Sănătăţii derulează, fiind spre finalizare demersurile pentru ca sângele donat să fir trimis, în Ucraina.
Potrivit premierului 5700 de oferte au fost înscrie pe platforma „Ucraina- împreună ajutăm mai mult” organizată de Guvern.
„Această cifră spune tot despre ceea ce poate să însemne ajutorul în alimente, în medicamente, în spaţii de cazare, inclusiv în cartele SIM – de ce nu? – şi este dovada faptului că cetăţenii ţării noastre au înţeles şi s-au mobilizat exemplar. Această campanie de donaţie va continua într-o formă ce va fi îmbunătăţită, cu reprezentanţii Code for Romania, structură pe două paliere: un acoperiş pentru managementul şi validarea cererilor şi ofertelor de cazare şi sprijin de urgenţă pentru managementul şi alocarea altor tipuri de resurse, discutăm de hrană, produse de igienă şi îmbrăcăminte”, a precizat primul ministru.
Nicolae Ciucă a menţionat că efortul pentru ca ajutoarele să ajungă în Ucraina continuă, un al patrulea eşalon fiind în zona graniţei pentru a duce ajutoare în ţara vecină.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.