În Piaţa Unirii din Capitală, în jurul prânzului, mai mulţi bucureşteni stau la rând pentru a-şi trece numele pe listele cu semnături pentru declanşarea referendumurilor de demitere a primarului general, Gabriela Firea, a celor şase primari de sector, precum şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Lângă panoul cu "Semnează pentru referendumul de demitere”, câţiva voluntari ai Asociaţiei "Bucureşti fără ei”, îmbrăcaţi în tricouri cu sigla asociaţiei şi cu clipboard-uri în mână, le explică cetăţenilor unde trebuie să semneze.
"Aici se semnează pentru demitere?”, întreabă cei care se opresc în faţa voluntarilor. Tineri sau persoane mai în vârstă, ei spun că sunt nemulţumiţi de activitatea actualei administraţii, unii ironizând mai ales proiectele primarului Capitalei.
"N-ai văzut iepuraşii ăia? Sau ouă şi flori, ce-or fi fost... Vai de capul nostru. Păi ţara arde şi baba se piaptănă. Avem gropi în şosele şi Firea punea floricele pe sârme. Pe urmă iese pe la televizor şi spune că tot ce face, face pentru cetăţeni şi pentru bunăstarea lor. Nu ştiu de alţii, dar pe mine nu mă încălzesc iepuraşii de pe sârme şi zecile de spectacole de prin parcuri”, spune o femeie în timp ce semnează.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un alt bucureştean, locuitor al Sectorului 2, spune că primarul Capitalei ar trebui să-şi dea demisia pentru că nu a făcut nimic pentru Bucureşti de când este la conducerea primăriei.
"Am foarte mari nemulţumiri, foarte mari.. de primarul ăsta general. Ce a făcut? N-a făcut nimic. Să-şi dea demisia! Mizeria, parcările... Ea face piste de biciclişti, pune pe sus iepuraşi... N-a făcut parcări, RATB-ul merge cum merge, n-a făcut nimic din ce a promis, aer condiţionat nu e în toate mijloacele de transport în comun. Toate mă deranjează”, declară el, gesticulând violent. Spune că a văzut pe Facebook că se strâng semnături cu scopul demiterii primarilor şi că, dacă ar putea semna de mai multe ori, ar face-o.
Alţii sunt în trecere, însă se opresc când văd atâţia oameni strânşi la un loc şi întreabă ce se întâmplă. Când aud că e vorba de demiterea primarilor, cer un pix şi un formular.
"Umpli zece vagoane de gunoi. Zece, nu unul. Parcurile sunt pline de mizerie, câini, câte şi mai câte, dar ce nu găseşti?! Paznici care stau de pomană prin Cişmigiu, prin Plumbuita, pe unde vezi, sunt câte doi-trei şi nimic nu fac. Eu stau pe lângă Plumbuita. Toate băncile sunt distruse. Nu se poate... De la Firea în sus e dezastru. Ferească Dumnezeu să mai dăm de aşa ceva. În veci n-aş fi crezut că vom ajunge aşa de rău”, spune un bătrân de 80 de ani, aflat întâmplător în zona Unirii, dar care s-a oprit să semneze după ce a văzut afişul asociaţiei.
Potrivit unui voluntar al Asociaţiei "Bucureşti fără ei”, până în prezent au fost strânse câteva mii de semnături, inclusiv de la românii din Diaspora cu buletin de Bucureşti, iar numărul acestora creşte. Oamenii pot descărca formularul de pe site-ul asociaţiei, îl semnează şi îl trimit prin poştă, mai precizează el.
"85 la sută din oameni nu au votat cu Firea. Sau nu au votat deloc, mare parte şi pentru că nici nu au avut alternative, inconştienţi de faptul că prin nevotul lor sprijină candidatul cu cele mai multe voturi”, a declarat acesta.
Voluntarul a adăugat că asociaţia a început strângerea de semnături din februarie, din perioada protestelor, însă miercuri este prima zi în care ies la piaţa Unirii.
Reprezentanţii Asociaţiei ”Bucureşti fără ei” vor fi până vineri, între orele 9.00-21.00, în Piaţa Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea, colţul cu magazinul H&M şi intersecţia Pieţei Unirii cu Splaiul Unirii pentru a strânge semnături şi spun că cei care au adunat deja semnături, pot aduce formularele la Piaţa Unirii.
Pentru declanşarea referendumurilor de demitere sunt necesare semnăturile a 25% din bucureştenii cu drept de vot, adică peste 440.000.
Conform Legii administraţiei publice locale 215/2001, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, organizat în condiţiile legii.
”Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului”, prevedea legea.
Potrivit reglementărilor în vigoare, Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.
Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor se suportă din bugetul local.
În 10 mai, numărul total al alegătorilor din Bucureşti era 1.773.708, potrivit AEP, ceea ce înseamnă că pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel puţin 443.427 semnături.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.