Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat, miercuri, că instituţia pe care o conduce a primit întotdeauna petiţii care se refereau la accesul la servicii de sănătate, dar, odată cu pandemia, numărul acestora a explodat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Renate Weber a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, prilejuită de lansarea Raportului special - prevenţie şi informare în domeniul medical din România, că aceste rapoarte ale Avocatului Poporului au ca scop încercarea de a modifica lucrurile.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea a mai afirmat că numărul medicilor devine tot mai problematic, iar al celor de familie cu atât mai mult. 
 
“Noi suntem acum într-o fază în care elaborăm mai multe rapoarte speciale. Asta este un instrument pe care legea ni-l dă nouă, ni-l pune la dispoziţie şi, în măsura în care de-a lungul timpului primim multe petiţii sau avem multe sesizări din oficiu, ne dăm seama la un moment dat că sunt chestiuni care ţin de sistem, sunt chestiuni structurale şi atunci elaborarea unui raport special are ca scop tocmai încercarea de a modifica ceva în ceea ce noi constatăm că nu merge aşa cum ar trebui, în a face bineînţeles o prezentare a situaţiei actuale, dar a face şi propuneri şi recomandări”, a afirmat Renate Weber. 
 
Ea a menţionat că, odată cu pandemia, a explodat numărul petiţiilor care se refereau la accesul la servicii de sănătate. 
 
“Aş vrea doar să vă spun că instituţia noastră a primit în totdeauna petiţii care se refereau la accesul la servicii de sănătate, la felul în care oamenii au primit asistenţă în general în sistemul sanitar, dar odată cu pandemia, numărul acestor petiţii a explodat. Acesta cred că este cuvântul corect şi, de asemenea, s- a înmulţit foarte mult numărul dosarelor în care noi ne-am sesizat din oficiu, pentru că presa a relatat foarte, foarte multe situaţii şi noi am deschis dosare şi am investigat în foarte multe astfel de cazuri. Pe baza acestor petiţii şi a sesizărilor din oficiu, ne-am dat seama că sunt mai multe probleme în sistemul nostru de sănătate. O să urmeze şi un alt raport special care vizează tot serviciile de sănătate. Cred că în maxim două luni va fi lansat şi acela, dar cel de astăzi se referă la prevenţie şi informare în ceea ce priveşte sistemul medical din România”, a explicat Avocatul Poporului. 
 
Renate Weber a precizat că nu a făcut o analiză din punctul de vedere al costurilor, menţionând că până la urmă este vorba de viaţa oamenilor. 
 
“Nu am putut face o analiză din punctul de vedere al costurilor, dar este cumva de bun simţ de înţeles că atunci când vorbim de sistemul medical, de sistemul de sănătate costurile sunt în primul rând în vieţi omeneşti, că este vorba de sănătatea şi până la urmă de viaţa oamenilor şi evident există şi un cost care este unul economic, financiar. Şi când am început să facem acest raport ne-am gândit dacă previi, chiar dacă investeşti nişte bani oricum te costă mai puţin decât dacă după aceea trebuie să diagnostichezi maladii şi să tratezi. În faza a doua costurile sunt foarte mult şi în materie de oameni şi de vieţi omeneşti”, a mai transmis Renate Weber. 
 
Ea a mai declarat că numărul medicilor devine tot mai problematic. 
 
“Din punctul de vedere al decidentului politic, al celui care face bugetul măcar chestiunea costurilor financiare ar trebui avută în vedere. Noi am avut un raport în urmă cu un an şi jumătate privind medicii de familie sau absenţa medicilor de familie din unele locuri. (...) Numărul medicilor devine tot mai problematic, iar al medicilor de familie cu atât mai mult”, a mai declarat Avocatul Poporului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.