Oficialii Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova au reacţionat, marţi după-amiază, după ce, în urmă cu câteva zile, câţiva pasionaţi de arheologie au descoperit, cu ajutorul unui detector de metale, pe malul unui râu, un vas din Epoca târzie a Bronzului, estimat a data din perioada 1400-1200 înainte de Hristos. Reprezentanţii Muzeului au ţinut să precizeze că nu au atribuţii în cazul unor astfel de descoperiri făcute întâmplător şi că, în astfel de situaţii, Direcţia de Cultură, aflată în subordinea Ministerului, este cea care trebuie să intervină. Cei de la muzeu admit că au fost anunţaţi duminică, în timpul descoperirii, şi că muzeograful de serviciu a transmis celor care au găsit vasul să îl acopere la loc cu pământ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Vasul de mari dimensiuni, estimat de specialişti a data din Epoca Bronzului - perioada târzie, a fost găsit duminică, pe malul râului Vărbilău, în judeţul Prahova, descoperirea fiind făcută de câţiva pasionaţi de arheologie, care folosesc un detector de metale. Aceştia au făcut publică descoperirea pe Facebook, pe un grup al Comunităţii arheologilor amatori din România. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La două zile de la descoperire, oficialii Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, au reacţionat, ţinând să transmită că, deşi au fost anunţaţi despre această descoperire încă de duminică după-amiază, nimeni de la muzeu nu s-a deplasat acolo şi că muzeele, în general, nu au atribuţii în astfel de situaţii. 
 
"Descoperitorii au contactat telefonic Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova duminică 6 februarie 2022, în jurul orei 13.30, pentru a comunica descoperirea cu ajutorul detectorului de metale a unui vas din bronz de mari dimensiuni pe valea râului Vărbilău. Muzeograful de serviciu a solicitat mai multe detalii şi câteva fotografii ale piesei şi ale locului descoperirii. După vizualizarea fotografiilor, muzeograful de serviciu le-a transmis să contacteze reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova şi să reacopere cu pământ vasul pentru protecţia sa până la deplasarea la locul descoperirii a unor specialişti şi demararea cercetărilor arheologice preventive. Descoperitorii au ignorat sugestiile muzeografului de serviciu şi au continuat pe cont propriu lucrările de scoatere a cazanului. Afirmaţia potrivit căreia descoperitorii au fost în legătură, prin videoconferinţă, cu reprezentanţi ai Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, pe durata celor cinci ore cât au durat săpăturile pentru scoaterea cazanului este falsă”, a transmis, printr-un comunicat dat publicităţii marţi după-amiază, Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.
 
Mai mult, conducerea instituţiei a ţinut să precizeze că, din punct de vedere legal, în cazul unor astfel de ”descoperiri întâmplătoare” cu ajutorul detectorului de metale, muzeele în general nu au atribuţii şi că, potrivit legislaţiei, serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor asigură supravegherea de specialitate a lucrărilor la care au fost consemnate descoperiri arheologice întâmplătoare, declanşând, după caz, procedurile de clasare prevăzute de lege. 
 
"În aceste condiţii asocierea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi a specialiştilor săi cu lucrările desfăşurate de către descoperitorii vasului din bronz este regretabilă şi fără temei, aducându-ne prejudicii de imagine”, a precizat conducerea Muzeului de Istorie Prahova. 
 
Contactat telefonic, managerul interimar al Muzeului de Istorie Prahova, Mihai Dumitrache, a declarat pentru News.ro că muzeograful de serviciu le-a dat celor care l-au contactat numărul de telefon mobil al reprezentantului Direcţiei de Cultură Prahova pe care aceştia să îl contacteze.
 
Conform comunicatului muzeului, vasul ar fi fost deteriorat în timp ce a fost scos din pământ. 
 
"Vă aducem la cunoştinţă că în prezent vasul a fost preluat de către instituţia noastră de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova şi au fost demarate procedurile specifice pentru restaurarea şi conservarea sa în condiţii optime. S-a constatat că în timpul scoaterii din pământ de către descoperitori, cazanul a suferit importante deteriorări care vor îngreuna procesul de restaurare. În urma unei prime evaluări, cazanul poate fi încadrat în descoperirile aparţinând epocii târzii a bronzului (a doua jumătate a mileniului al II-lea a. Chr. – aproximativ 1400 - 1200 a. Chr.). Funcţionalitatea precum şi alte detalii privind această piesă urmează a fi stabilite în urma unor cercetări mai aprofundate, atât la locul descoperirii cât şi în laboratoarele muzeului”, a menţionat sursa citată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.