Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că scăderea cuantumului sumei alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca urmare a creşterii nivelului Produsului Intern Brut nu afectează decât în mică măsură domeniul sănătăţii. El explică faptul că bugetul alocat acestuia scade cu aproximativ 150 de milioane de euro, însă investiţiile nu vor fi afectate, banii fiind scăzuţi din bugetul alocat serviciilor de consultanţă.
”Sănătatea este afectată în mai mică măsură decât a apărut în presă, în mult mai mică măsură. Maxim 150 de milioane este cifra. Noi am discutat şi la Bruxelles acest lucru şi Comisia Europeană a considerat că sănătatea este un domeniu prioritar şi nu ne permitem să facem reduceri drastice, aşa că o reducere de 150 de milioane faţă de suma alocată sistemului de sănătate înseamnă o reducere de maxim 7%. Mai mult, noi nu am modificat niciuna dintre ţinte, indicatorii sunt aceiaşi, ţintele sunt aceleaşi, iar reducerile le operăm din zona de consultanţă”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.
El a subliniat că nu se renunţă la niciunul dintre proiectele propuse prin PNRR, explicând că, în cazul centrelor ambulatorii, numărul iniţial de 25 creşte la 69, numărul caravanelor pentru screening rămâne neschimbat, iar cabinetele medicilor de familie reabilitate sau dotate prin PNRR rămâne şi el neschimbat.
În ceea ce priveşte spitalele realizate prin PNRR, Rafila a anunţat că la Bistriţa a început construcţia pentru un nou tronson al spitalului, la Timişoara au fost semnate, joi, trei contracte, pentru Institutul Regional de Oncologie, o maternitate la Arad şi un spital municipal la Lugoj.
Ministrul a explicat că”sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică”, arătând că în cadrul Ministerului Sănătăţii sunt sprijinite toate investiţiile în domeniu, contractele fiind semnate toate în termen sau chiar înainte de termen.
”Vă asigur că până la sfârşitul lunii aprilie cred că întreaga sumă necesară acestor investiţii va fi contractată, vor fi încheiate contractele cu beneficiarii, unii dintre ei sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, altele sunt la autorităţile locale. Eu fac un apel la autorităţile locale, la beneficiarii acestor investiţii care se vor derula să încerce să facă lucrurile cât mai rapid, în cadrul legal”, a spus ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.