Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că suma alocată asistenţei sanitare acordate prin medicii de familie a crescut cu 22%, "o creştere fără precedent", el menţionând, în acest context, importanţa activităţii medicilor de familie. Întrebat despre acei medici care acordă în continuare consultaţii online şi nu îi primesc în cabinete pe pacienţi, invocând pandemia de COVID, ministrul cataloghează situaţia drept una anormală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Ce pot să vă spun este că în cadrul preocupării pe care o avem în mod constant – şi ar trebui să reprezinte una dintre principalele linii strategice pentru perioada următoare, care nu înseamnă anul viitor, ci înseamnă următorii 10 ani – medicina de familie trebuie să ofere într-adevăr servicii de sănătate şi ei trebuie să reprezinte atât partea care realizează serviciile medicale preventive, cât şi o bună parte din cele curative, încât presiunea pe sistemul medical spitalicesc să fie mai mică. Lucrul ăsta se întâmplă în toată lumea, duce la ani de viaţă sănătoasă dacă se face prevenţie, screening pentru diverse afecţiuni pe de o parte, iar pe de altă parte permite funcţionarea şi finanţarea sistemului de asistenţă medicală spitalicească. Noi am făcut un pas extrem de important, sper ca medicii de familie să-l aprecieze şi să încerce să răspundă acestui lucru în mod pozitiv: am crescut cu 22% finanţarea medicinei de familie, este o creştere fără precedent, tocmai ca să ne arătăm interesul şi să venim în sprijinul acestei categorii profesionale. Şi noi mai avem multe lucruri de făcut, şi dânşii, cred că împreună putem să găsim soluţii încât oamenii să aibă acces mai mare la servicii de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, răspunzând unei întrebări privind contractul-cadru cu medicii de familie. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, întrebat ce părere are despre acei medici de familie care, invocând pandemia de COVID-19, refuză să acorde consultaţii şi dau sfaturi online sau prin telefon, ministrul a catalogat situaţia drept anormală. 
 
"Nu este normal acest lucru. Una este dacă situaţia epidemiologică a impus-o, chiar şi în situaţia asta există echipament de protecţie, e normal ca medicii de familie să-şi consulte pacienţii pentru că suntem medici, în primul rând, avem o datorie faţă de pacienţii noştri şi să transferăm toată activitatea online nu este un lucru normal, eu sper că este o excepţie”, a explicat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.