Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat sâmbătă că epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. El a remarcat că epidemia evoluează în întreaga Uniune Europeană, dar în România, ” probabil mai mult decât în alte ţări”, făcând apel la vaccinarea copiilor şi a adulţilor nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. Sunt câteva judeţe care sunt mai afectate. în general focare care apar apar acolo unde sunt comunităţi cu grad redus de acoperire vaccinală. România, este -  evoluează în toată Uniunea Europeană - dar în România probabil mai mult decât în alte ţări”, a declarat Rafila, răspunzând unei întrebări.

El a încurajat păriinţii să îşi vaccineze copiii. De asemenea, a încurajat să se vaccineze şi adulţii nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Încurajăm parinţii care nu şi-au vaccinat încă copiii să o facă, pot să o facă la medicul de familie, chiar şi adulţii care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinaţi o pot face, pentru că formele care apar, şi de multe ori decesele, au apărut la adolescenţi sau la adulţi care nu erau protejaţi.  Ori dacă intră in contact o astfel de persoană cu un copil care are pojar, forma e mult mai agresivă la adult, pentru că avem şi alte boli, şi altă vârstă şi reacţionăm diferit”, a argumentat ministrul Sănătăţii.

Conform celei mai recente statistici, de la sfârşitul lunii aprilie, în intervalul 1.01.2023 - 28.04.2024, în România au fost notificate 13 985 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 15 decese - 4 în judeţul Braşov, 4 în Municipiul Bucureşti, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Mureş şi 1 în judeţul Sibiu. Al 15-lea deces (jud. Giurgiu) a fost raportat la o persoană de sex masculin, în vârstă de 42 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având următoarele comorbidităţi: boala toxică a ficatului cu colestază, hipertensiune esenţială.

Cele mai numeroase cazuri de îmbolnăvire, peste 5.000, sunt la categoria 1 - 4 ani.

În perioada 01.01.2023-31.12.2023, în România fuseseră notificate 2805 de cazuri confirmate cu rujeolă din care 3 decese.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.