Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că, din cunoştinţele pe care le are, în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, nu şi în cel privat, pentru persoanele vaccinate sau care se testează pe banii lor. Arafat arată că legea ar urma să fie adoptată în două sau trei săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi - n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (...) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (...). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a menţionat că înainte testarea se făcea pe banii angajatorului pentru că nu existau vaccinuri. 
 
Arafat a precizat că sunt "extrem de rare" cazurile în care, din punct de vedere medical, nu este recomandat vaccinul.
 
Întrebat în cât timp ar urma să fie adoptat acest act normativ de către Parlament, secretarul de stat din MAI a răspuns: "Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”.
 
Arafat a catalogat creşterea numărului de persoane care se vaccinează drept "un lucru extrem de pozitiv” care "ne va ajuta să revenim următoarele situaţii care pot să apară”, el mulţumind oamenilor că "au înţeles mesajul”.
 
El a precizat că mai puţin de 7% dintre persoanele vaccinate care s-au infectat au dezvoltat forme severe ale infecţiei.
 
"Observ o amplificare şi a campaniilor de împotrivire a vaccinării, pe social media există grupuri care continuă şi încearcă să dezinformeze populaţia şi să scadă vaccinarea. Eu sper ca oamenii să nu dea importanţă acestor campanii”, a mai spus Raed Arafat. 
 
În ceea ce priveşte testarea masivă, acesta consideră că testarea necesită "o forţă foarte mare”.
 
"Ca să testezi în Bucureşti 2 milioane de oameni, şi cu teste rapide, trebuie să ştim care e forţa care va face toată treaba asta, când tot sistemul sanitar e angrenat în lupa împotriva efectelor COVID-ului”, a afirmat Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.