Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că, în cazul unui cutremur major în România, 7-8.000 de salvatori pot interveni în zona dezastrului, precizând că există două containere de căutare-salvare în fiecare judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Arafat a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, cum s-ar descurca România în eventualitatea unui cutremur puternic şi care ar fi efectivul de salvatori pe care l-ar putea mobiliza. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Pompierii în România sunt ca cifră la acest moment în jur de 33.000. Hai să zicem că sunt o parte din ei pe partea administrativă, pe partea de comandă, dar cel puţin la nivel operativ, de intervenţie, vorbim de aproximativ 28-29.000, cel puţin vorbim. Gândiţi-vă că dacă noi vrem să alertăm în România şi vă vorbesc de concepţia noastră de răspuns la cutremur, nu e nimic secret, noi putem în fiecare judeţ să trecem la 24 cu 24 de ore şi să scoatem o tură întreagă şi să o mutăm din prima mişcare. Asta înseamnă că deja vorbim de aproximativ poate 8.000 de oameni, 7.000 de oameni pe care am putea să-i aducem doar pentru intervenţia în zona dezastrului sau în zonele dezastrului. Iar ceilalţi, care rămân să se împartă în două ture şi să lucreze 24 cu 24, în timp ce colegii lor, bineînţeles, lucrează în zona dezastrului. Când se termină intervenţia, se întorc şi revin la programul lor normal. Dacă trebuie mobilizat mai mult, se face şi asta”, a explicat Raed Arafat. 
 
El a precizat că în ultimii ani au fost făcute investiţii în dotarea sistemului integrat de protecţie civilă în România. 
 
“În ultimii ani am investit foarte mult din fondurile europene şi din fondurile guvernamentale în dotarea sistemului integrat de protecţie civilă în România, şi pe cale terestră, şi pe cale aeriană, şi pe cale navală. Există deja achiziţii, unele livrate, altele în curs de livrare şi care au întărit acest sistem. Dacă noi acum putem să răspundem în Turcia, să facem ce am făcut acolo, cum am putut să răspundem în Grecia, cum să răspundem în Franţa, cu rezolvarea problemelor de la noi din ţară când apar, asta este datorită pregătirii şi dotării pe care o avem”, a precizat şeful DSU.
 
El a menţionat că în cazul intervenţiei din Turcia sunt implicate trei ministere. 
 
“Avem Ministerul Afacerilor Interne, care are în principal DSU-ul implicat pentru că ăsta este rolul nostru cu structurile aflate în coordonare, fie că vorbim de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de SMURD. După care avem Ministerul Apărării, care în principal este implicat prin Forţele Aeriene Române, fară ei am fi fără mobilitate şi fără posibilitatea de a ajunge la timp acolo. Şi nu în ultimul rând, Ministerul Afacerilor Externe cu care am colaborat foarte bine în ultima perioadă şi care cu ei reuşim să rezolvăm repatrierile care sunt în curs. Chiar şi astăzi va fi una care va fi realizată, de fapt una cu un avion şi ştim că încă un avion va aduce încă trei persoane. Deci vorbim poate, dacă cifra nu s-a schimbat, aproximativ 10 persoane care vor fi repatriate în cursul zilei de astăzi cu două din avioanele care au plecat, cu primul de dimineaţă şi cu unul dintre cele două Spartane care au plecat astăzi la prânz”, a mai transmis Raed Arafat.
 
Şeful DSU a precizat că în fiecare judeţ există două containere de căutare-salvare. 
 
“În fiecare judeţ avem două containere de căutare-salvare şi în jurul fiecărui container există un număr de pompieri instruiţi pe acest container să îl folosească. Ce înseamnă că noi dacă vrem să ne mobilizăm pentru un cutremur major, dacă pe o zonă de lucru îţi trebuie un container pentru o echipă, noi, la acest moment avem în ţară în jurul a 90 de containere. (…) Zona de lucru poate să însemne şi o clădire prăbuşită cu mai multe persoane acolo, asta e zona de lucru, unde o dai la o echipă. Echipa noastră lucrează pe o clădire care este prăbuşită. Au lucrat înainte pe o clădire unde am salvat doi, au fost trimişi la altă clădire şi uite aşa, când termină aici, se trimit la altă clădire, la altă clădire. Şi aşa se face şi cu toate echipele care sunt acolo. Fiecare echipă lucrează pe o zonă sau pe o clădire prăbuşită, unde se ştie că sunt persoane sau se suspicionează că sunt persoane care sunt sub dărâmături şi care sunt în viaţă. Ei sunt dotaţi inclusiv cu senzori, cu echipamente, cu camera infraroşu, cu camera care poate fi folosită în spaţiile înguste, să zicem, ca să vadă care e situaţia acolo. Deci au dotarea aferentă necesară ca să poate să verifice zona. Şi să nu uităm că au câinii care sunt instruiţi în acest sens şi care pot să ajute în găsirea persoanelor în viaţă care sunt sub dărâmături”, a mai afirmat şeful DSU.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.