Consilierii generali ai Capitalei sunt chemaţi să aprobe, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre prin care împuternicesc Consiliul Local al Sectorului 1 să cumpere imobilul în care funcţionează Liceul de Artă ”Nicolae Tonitza”, amplasat pe strada General Mathias Berthelot. Clădirea este evaluată la peste 4 milioane de euro şi a fost retrocedată, în urma unei sentinţe judecătoreşti, către Congregatio Jesu, care primeşte chirie şi care, până în 2030, nu are dreptul de a schimba destinaţia imobilului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Se împuterniceşte Consiliul Local al Sectorul 1 să achiziţioneze, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, imobilul situat în Bucureşti, str. Henri Mathias Berthelot, general francez, nr. 56-58, sector 1. (...) Imobilul menţionat la art. 1, înscris în cartea funciară nr. 280961 Bucureşti Sectorul 1, va fi administrat de către Consiliul Local al Sectorului 1 în vederea păstrării actualei destinaţii, respectiv continuarea activităţii Liceului de Artă "Nicolae Tonitza". După achiziţionare, imobilul menţionat se declară ca bun ce aparţine domeniului public şi va fi inventariat de către administrator”; sunt prevederile hotărârii supuse votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de joi.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anterior acestui proiect, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat cu unanimitate o hotărâre prin care aprobă solicitarea către CGMB a acordului privind achiziţionarea imobilului în care funcţionează Liceul de Artă din Capitală. Conform documentului votat de consilierii locali ai Sectorului 1, preţul de achiziţie va fi achitat integral din bugetul local al Sectorului 1. 
 
Conform comisiei de retrocedare, bunul imobil care a fost restituit este compus din mai multe construcţii în suprafaţă de 1.681 de metri pătraţi şi teren în suprafaţă de 3.545 de metri pătraţi. Documentele anexate proiectului de hotărâre precizează că suprafaţa măsurată a terenului este cu cinci metri mai mică, respectiv 3.540 de metri pătraţi. 
 
Decizia de retrocedare este datată 4 iunie 2020 şi emisă în urma unei sentinţe judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti din noiembrie 2017, rămasă definitiv prin decizie a Înaltei Curşi de Casaţie şi Justiţie din 21 mai 2020.
 
Conform deciziei de retrocedare, Congregatio Jesu (fostul Institut Sfânta Maria) a deţinut imobilul preluat abuziv de statul român. La retrocedare, comisia a stabilit că titularul dreptului de proprietate  are obligaţia de a menţine timp de 10 ani destinaţia de unitate de învăţământ dată clădirii, primind, în schimb, o chirie lunară stabilită conform legii. 
 
Potrivit unei evaluări realizate în noiembrie 2021 de către un evaluator autorizat, valoarea construcţiei şi a terenului în care funcţionează liceul a fost estimată, conform grilei notariale, la 4.031.741 de euro pentru clădire şi teren. Chiria maximă lunară, calculată în funcţie de valoarea construcţiei şi a terenului, a fost calculată la 14.928 de euro. 
 
Liceul de Artă ”Nicolae Tonitza” îşi desfăşoară activitatea în mai multe sedii, în imobilul din strada General Berthelot aflându-se spaţii în care îşi desfăşoară cursurile de artă elevi din ciclul liceal. Conform unui document întocmit de oficialii liceului în prima parte a acestui an, la adresa menţionată învaţă elevi repartizaţi în 64 de grupe, folosind 24 de ateliere, iar tot acolo se află două laboratoare de informatică, cu 50 de computere, biblioteca ce adăposteşte peste 25.500 de volume, sala de lectură, secretariatul, cancelaria, biroul directorului, ateliere de tâmplărie, machetare, ipsoserie şi un spaţiu destinat cuptorului de ceramică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.