Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind cheltuielile prilejuite de competiţiile şcolare şi sumele acordate elevilor merituoşi, profesorilor care i-au pregătit şi şcolilor de unde provin elevii. Potrivit proiectului, creşte cuantumul pentru cazarea şi masa elevilor şi profesorilor la aceste competiţii până la 200 de lei pe zi de persoană.
„Am lansat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Normelor metodologice privind cheltuielile cu organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor, a concursurilor şcolare, extraşcolare şi extracurriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor şi a altor activităţi specifice, precum şi cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor, profesorilor care i-au pregătit şi unităţilor de învăţământ de provenienţă a participanţilor”, informează Ministerul Educaţiei.
Proiectul de hotărâre reglementează creşterea cuantumului acordat pentru cazarea şi masa elevilor, respectiv a profesorilor însoţitori la competiţiile şcolare din ţară până la 200 de lei/zi/elev sau profesor însoţitor, pentru „a veni în sprijinul celor care se dedică promovării excelenţei, astfel încât aceştia să beneficieze de condiţii optime pentru ca performanţa lor să atingă nivelul maxim”.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în textul Hotărârii de Guvern sunt incluse şi cuantumurile stimulentelor financiare care vor fi oferite atât elevilor premiaţi, cât şi profesorilor care i-au pregătit, respectiv unităţilor de învăţământ de provenienţă a elevilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ce sume vor primi elevii premiaţi şi profesorii lor
Proiectul prevede că elevii care au obţinut premii sau menţiuni la olimpiadele naţionale beneficiază de stimulente între 1.000 de lei (premiul I) şi 300 de lei (menţiune) , iar la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, stimulentele sunt între 20.000 de lei (medalie de aur cu punctaj absolut) şi 6.000 de lei menţiune.
„Performanţa şcolară este o muncă de echipă, iar fiecare actor trebuie răsplătit pentru munca depusă!”, menţionează Ministerul Educaţiei.
Astfel, potrivit proiectului lansat în consultare publică, elevii care au participat individual şi au obţinut premii la competiţiile şcolare beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:
a)-la etapa naţională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului şcolar organizator al acestei etape a competiţiilor:
- premiul I 1.000 de lei;
- premiul II 700 de lei;
- premiul III 500 de lei;
- menţiune 300 de lei;
b) la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, se acordă de
către ME:
- premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 20.000 de lei;
- premiul I/medalie de aur 15.000 de lei;
- premiul II/medalie de argint 12.500 de lei;
- premiul III/medalie de bronz 10.000 de lei;
- menţiune 6.000 de lei;
c) la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria a II-a, desfăşurate la nivel european sau
regional, se acordă de către M.E. stimulente în valoare de:
- premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 10000 de lei;
- premiul I/medalie de aur 7.500 de lei;
- premiul II/medalie de argint 6.000 de lei;
- premiul III/medalie de bronz 5.000 de lei;
- menţiune 3.000 de lei;
Totodată, beneficiază de stimulente financiare şi profesorii care au pregătit elevii. Astfel, profesorul care l-a pregătit pe elevul premiat la competiţiile şcolare internaţionale categoria I şi, respectiv a II-a, primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul premiat a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul profesorilor care l-au pregătit.
În cazul în care elevul obţine mai multe distincţii pentru aceeaşi disciplină şcolară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent financiar echivalent cu distincţia cea mai mare obţinută de către elev.
Dacă elevul care a obţinut mai multe distincţii pentru aceeaşi disciplină şcolară a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu distincţia cea mai mare obţinută de către elev se împarte în mod egal la numărul profesorilor care l-au pregătit pe elev. Dacă un profesor a pregătit mai mulţi elevi care au obţinut distincţii la competiţiile şcolare internaţionale, acesta primeşte un singur stimulent financiar cu valoare egală cu cea a stimulentului financiar acordat pentru cea mai mare distincţie obţinută de elevii săi.
Este premiată şi şcoala de unde provine elevul
Acelaşi proiect prevede că pentru unitatea de învăţământ frecventată de elevul premiat/elevii premiaţi la competiţiile şcolare internaţionale categoria I şi, respectiv, a II-a, se acordă aceleaşi stimulente obţinute de elevul său/elevii săi, care vor fi folosite pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinelor corespunzătoare obţinerii
performanţei şcolare.
În cazul în care dintr-o unitate de învăţământ sunt premiaţi mai mulţi elevi care au obţinut distincţii la competiţiile şcolare prevăzute la art. 2, cuantumul stimulentului financiar acordat unităţii de învăţământ se calculează ca sumă a tuturor premiilor primite de elevii premiaţi.
Potrivit aceluiaşi document, echipajele/formaţiile de elevi care au obţinut premii la competiţiile şcolare beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:
a) pentru echipele/formaţiile cu un număr de peste 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către M.E. din fondurile alocate inspectoratului şcolar organizator
- premiul I 200 lei/elev
- premiul II 150 lei/elev
- premiul III 100 lei/elev
b) pentru echipele/formaţiile cu un număr cuprins între 10 şi 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului şcolar organizator:
- premiul I 300 lei/elev
- premiul II 250 lei/elev
- premiul III 200 lei/elev
c) pentru echipele/formaţiile cu un număr mai mic de 10 elevi, la etapa naţională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului şcolar organizator:
- premiul I 400 lei/elev
- premiul II 350 lei/elev
- premiul III 300 lei/elev
d) pentru echipe/formaţii, la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, se acordă de către ME:
- premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 8.000 lei/elev;
- premiul I/medalie de aur 6.000 lei/elev;
- premiul II/medalie de argint 4.800 lei/elev;
- premiul III/medalie de bronz 3.000 lei/elev;
- menţiune 2.400 lei/elev;
e) pentru echipe/formaţii, la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria a II-a, desfăşurate la nivel european sau regional, se acordă de către M.E. stimulente în valoare de:
- premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 4.000 de lei;
- premiul I/medalie de aur 3.000 de lei;
- premiul II/medalie de argint 2.400 de lei;
- premiul III/medalie de bronz 1.500 de lei;
- menţiune 1.200 de lei;
Sumele primite de elevi sunt nete
Cuantumurile stimulentelor financiare acordate elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi competiţiile şcolare reprezintă sumele nete. În cazul personalului didactic din învăţământul universitar şi preuniversitar care au pregătit elevii premiaţi, sumele primite ca stimulent se impozitează conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Cuantumurile stimulentelor financiare acordate elevilor care au obţinut distincţii la etapele judeţeană şi interjudeţeană/regională ale olimpiadelor şi competiţiilor şcolare sunt stabilite de către autorităţile administraţiei publice locale şi finanţate din bugetele acestora, mai prevede proiectul pus în consultare publică de către ME.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.