Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică joi un proiect de lege privind modificarea statutului angajaţilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Printre măsuri se propune schimbarea denumirii de “funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de "poliţist de penitenciare”, reducerea perioadei de stagiu pentru agenţi de la un an la şase luni, precum şi introducerea mandatelor pe o perioadă limitată de patru ani pentru funcţiile de conducere, pentru un management mai eficient.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul privind punerea în dezbatere publică a acestui proiect a fost făcut pe Facebook chiar de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit proiectului de lege, o primă măsură care să consolideze statutul funcţionarilor cu statut special din sistemul penitenciar este schimbarea acestei denumiri cu cea de "poliţist de penitenciare”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Sintagma funcţionar public cu statut special nu este o denumire, ci reglementează statutul personalului. Conform dispoziţiilor Legii nr. 254/2013, activităţile pentru realizarea siguranţei deţinerii constau în luarea măsurilor de pază, escortare, însoţire şi supraveghere, în scopul menţinerii ordinii şi disciplinei în rândul deţinuţilor. Denumirea actuală este criticabilă, fiind nevoie de o denumire care să ofere funcţionarilor de penitenciare identitate ca ocupaţie şi categorie profesională, similar celorlalte instituţii din structura de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, se arată în proiect.

O altă măsură prevăzută în proiect se referă la introducerea mandatului pe perioadă limitată de patru ani pentru funcţiile de conducere din cadrul sistemului administraţiei penitenciare, precum directorul general, directori generali adjuncţi şi director de unitate, pentru un management mai eficient şi responsabilizarea persoanelor care deţin aceste funcţii, în prezent numirea pe funcţii de conducere făcându-se pe perioadă nedeterminată. Prelungirea mandatului poate fi făcută o singură dată.

Proiectul aduce şi câteva clarificări în ceea ce priveşte dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasării în interes de serviciu. Astfel, angajatul din penitenciare are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasării în interes de serviciu, în cazul mutării în alte localităţi, în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă când locuieşte în altă localitate decât cea în care îşi desfăşoară activitatea, în limita a 70 de kilometri dus şi 70 de kilometru întors şi, o dată pe an, pentru concendiul de odihnă, precum şi în alte situaţii, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului. Nu va beneficia de decontarea chletuielilor de transport dacă acestuia îi este compensată chiria, dacă are locuinţă de serviciu sau o altă locuinţă personală, ori soţul/soţia beneficiază de ele. În cazul deplasării cu autoturismul, angajaţilor li se decontează contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 de kilometri parcurşi pe distanţa cea mai scurtă dintre localităţi.

De asemenea, proiectul modifică şi perioada de stagiu al anagajaţilor din penitenciare, prevăzută de actuala lege la un an. Astfel, perioada de stagiu pentru ofiţeri va fi de un an, din care minim trei luni pentru cursurile de specializare, şi şase luni pentru agenţi, din care minimum trei luni pentru cursurile de specializare.

Proiectul mai prevede acordarea asistenţei juridice în mod gratuit de unitate, la cerere, prin avocat, în cazul cercetării penale, urmăririi penale sau judecării pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi instituirea Ghidului carierei poliţiştilor de penitenciare, ce urmează a fi aprobat prin ordin al ministrului justiţiei şi care va detalia condiţiile privind evoluţia în carieră a acestora.

În plus, este introdusă posibilitatea înmatriculării copiilor aflaţi în întreţinerea angajatului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate în urma rănirii acestuia în timpul desfăşurării atribuţiilor de serviciu, la cerere, fără examen ori concurs, în instituţiile de învăţământ ale sistemului administraţiei penitenciare, precum şi angajarea lor în sistem.

"Buna funcţionare a sistemului administraţiei penitenciare reprezintă o prioritate a României, în scopul asigurării drepturilor persoanelor private de libertate. Conform Legii nr. 293/2004, statutul special al funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare este conferit de natura atribuţiilor de serviciu care implică îndatoriri şi riscuri deosebite, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu funcţionarul din penitenciare fiind învestit cu exerciţiul autorităţii publice, acesta putând folosi, în condiţiile legii, tehnica, mijloacele şi armamentul din dotare.  În perioada scursă de la intrarea în vigoare a Legii nr. 293/2004, au intervenit unele modificări ale legislaţiei aplicabile (...), realităţile sistemului penitenciar s-au schimbat, au fost adoptate noile Coduri penale şi alte acte normative cu impact asupra sistemului penitenciar, ceea ce reclamă, şi sub acest aspect, o modificare şi o adaptare, în mod corespunzător, a Legii nr. 293/2004”, explică Minsiterul Justiţiei propunerea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.