Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a stabilit opt probleme majore din învăţământ, pe care le va prezenta, luni, la întâlnirea cu premierul Mihai Tudose, printre care necesitatea elaborării unei noi Legi a educaţiei naţionale, necesară pentru stoparea bulversărilor din acest sistem şi pentru a i se acorda elevului rolul central în ceea ce înseamnă educaţia din România, programele şcolare învechite, subfinanţarea sistemului şi nedreptăţile la care sunt supuşi angajaţii din educaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va participa luni, alături de celelalte federaţii din învăţământ, la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, la care reprezentanţii federaţiei vor aborda opt probleme majore din învăţământ, spune Simion Hancescu.

"Conform Programului de Guvernare PSD - ALDE, cea mai aşteptată lege de către elevi, cadre didactice şi părinţi, este Legea Educaţiei Naţionale. Un act normativ realizat cu responsabilitate şi supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educaţie din România", se arată într-un comunicat de presă remis News.ro de FSLI.

Potrivit aceleiaşi surse, programele şcolare sunt învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii, iar elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional, şi nici pentru a-şi gestiona singuri viaţa. Sindicaliştii susţin că din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora.

"În opinia noastră, programele şcolare trebuie să fie regândite din temelii; ele trebuie adaptate la cerinţele reale ale pieţei muncii. Când va lua Guvernul României o asemenea decizie, aşteptată cu interes de milioane de elevi, de părinţii acestora, de cadrele didactice, dar şi de mediul economic, care se plânge de slaba pregătire a absolvenţilor de învăţământ?", se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii spun că subfinanţarea educaţiei plasează şcolile din România într-un alt secol, iar lipsa dotărilor în cele mai multe dintre unităţile de învăţământ accentuează şi mai mult starea precară a sistemului de educaţie.

"Nu este admisibil să existe şcoli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi, pentru că nu au, de exemplu, autorizaţie de funcţionare din partea ISU. Este de neacceptat, de asemenea, ca în multe dintre şcoli să nu existe laboratoare dotate corespunzător, ca grupurile sanitare să fie aceleaşi de zeci de ani sau banala cretă să fie cumpărată din banii părinţilor!", se arată în acelaşi document.

De asemenea, reprezentanţii FSLI mai reclamă că banii câştigaţi în instanţă ajung la cadrelor didactice după lungi amânări, precizând că, în medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. În aceste condiţii, ei solicită Guvernului să rezolve în perioada imediat următoare această problemă.

"Creşterea salariilor nete în educaţie va fi de 25% în anul 2018, chiar dacă salariile brute ar urma să fie majorate cu 50%. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, urmează să se aplice prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, începând cu aceeaşi dată, se va schimba modul în care vor fi achitate dările către stat ale angajatului. Ceea ce înseamnă, că majorarea cu 50% a salariului brut anunţată pentru anul viitor, la nivelul salariului net nu reprezintă mai mult de 25%", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, sindicaliştii reclamă inechităţile din sistemul de pensii şi calculul incorect al sporurilor, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic şi cer să se renunţe la costul standard per elev.

"În situaţia în care Guvernul României nu va face efortul de a găsi soluţii la problemele expuse mai sus, Executivul trebuie să ia în calcul faptul că există riscul major să se declaşeze un  conflict de amploare, în sistemul de învăţământ, în toamna acestui an", se arată în finalul comunicatului citat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.