România a gestionat într-un mod eficient criza pandemică, astfel că poate introduce în acest moment măsuri graduale de relaxare, însă autorităţile şi populaţia trebuie să fie pregătite în orice moment pentru retragerea măsurilor de relaxare, în funcţie de evoluţia pandemiei. "Responsabilitatea trece de la autorităţi la fiecare dintre noi. Contribuţia fiecăruia contează ca să nu pierdem ce am câştigat cu atâta dificultate, cu mari sacrificii până în acest moment", a atenţionat consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate, Loreta Păun, la Profit Health.forum.
Mesajul Preşedenţiei în această perioadă este că trebuie să rămânem cu toţii vigilenţi. Autorităţile au înlocuit recent starea de urgenţă, după două luni, cu starea de alertă, care presupune restricţii mai reduse şi care vor fi relaxate treptat tot mai mult, în funcţie de evoluţia pandemiei.
"Aşa cum şi cifrele o arată, România a gestionat într-un mod eficient criza pandemică. Acest lucru este cu atât mai mult de apreciat, întrucât ştim că startul nu ne-a fost favorabil la începutul pandemiei. Stocurile de măşti şi biocide erau practic inexistente, cum de altfel a subliniat şi preşedintele României. Preşedintele a acordat atenţie situaţiei epidemiologice chiar înainte ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să declare pandemia, pe 11 martie, şi chiar înainte de apariţia primului caz de infecţie (în România, n.r.), pe 26 februarie. Pe toată această perioadă, prioritatea preşedintelui a fost prevenirea răspândirii pandemiei, dar şi a efectelor sociale şi economice", a spus consilierul prezidenţial.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe toată perioada stării de urgenţă, dar şi după, Preşedenţia a fost unul dintre principalii comunicatorii din partea autorităţilor statului.
"Preşedenţia a comunicat permanent cu populaţia, aşa cum recomandă şi OMS, iar, de fiecare dată, mesajele şi îndemnurile au fost de respectare cu stricteţe a măsurilor impuse de autorităţi. Populaţia a respectat indicaţiile autorităţilor", a transmis Loreta Păun. Autorităţile şi poulaţia trebuie să fie pregătite în orice moment pentru o înăsprire a restricţiilor, dacă pandemia se intensifică din nou. "Acum, ne aflăm în faza de tranziţie, aşa cum o defineşte OMS. Pandemia nu s-a încheiat, după cum a spus şi preşedintele. De aceea, relaxarea măsurilor se va face gradual, lăsând timp suficient, OMS recomandă două săptămâni, cât este perioada de incubaţie a virusului, pentru a vedea impactul real al fiecărei măsuri de relaxare. Autorităţile şi populaţia trebuie să fie pregătite în orice moment pentru a retrage măsurile de relaxare în funcţie de modificările care apar şi de răspunsul la pandemie. Practic, în această etapă, responsabilitatea cea mai mare este la nivel individual. responsabilitatea trece de la autorităţi la fiecare dintre noi şi cred că de comportamentul responsabil al fiecăruia dintre noi depinde evoluţia ulterioară a pandemiei. Contribuţia fiecăruia contează ca să nu pierdem ce am câştigat cu atâta dificultate, cu mari sacrificii până în acest moment", atrage atenţia consilierul preşedintelui.
Populaţia trebuie să respecte regulile necesare pentru limitarea răspândirii virusului şi să fie pregătită şi pentru un posibil al doilea val al pandemiei.
"Mesajul pe care vreau să-l transmit este următorul: Trebuie să rămânem cu toţii vigilenţi, trebuie să acceptăm această nouă normalitate, deşi nu am trăit niciodată o situaţie similară, trebuie să acceptăm regulile pe care ea ni le aduce - purtarea măştii, menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri, măsurile de igienă a mâinilor. Sunt lucruri care nu par atât de dificile şi cred că merită efortul pentru a ne păstra sănătatea, a noastră şi a celor dragi. Trebuie să fim pregătiţi, pe baza lecţiilor învăţate, pentru un posibil al doilea val al pandemiei, pe care, de altfel, specialiştii îl anticipează, şi trebuie să rămânem solidari", a declarat reprezentantul Preşedenţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.