Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, acuză Ministerul Apărării Naţionale că blochează de doi ani începerea lucrărilor de reabilitare a cazarmei în care ar urma să fie mutaţi militarii din Cetatea Aradului, pentru ca aceasta să poată ajunge în circuitul turistic internaţional. Falcă a reacţionat, marţi, în contextul în care ministrul Mihai Fifor i-a transmis o scrisoare prin care solicită cazarma pentru a o reabilita cu fonduri ale ministerului, acuzând municipalitatea că nu şi-a respectat angajamentul de a face lucrările cu fonduri proprii în schimbul cedării cetăţii.
Gheorghe Falcă a reamintit, într-o conferinţă de presă, contextul în care, în 2010, s-a semnat protocolul dintre municipalitate şi MApN, urmat de o Hotărâre de Guvern, privind transferul Cetăţii Aradului de la Armată în domeniul local, în schimbul realizării unor facilităţi pentru militari. Astfel, municipalitatea se angajase să reabiliteze o fostă cazarmă din cartierul Gai, pentru a o preda MApN la standarde NATO, să cedeze un teren pentru realizarea de către Armată a unui poligon şi să realizeze împreună cu ANL 250 de locuinţe în blocuri pentru militari.
Primarul susţine că municipalitatea şi-a respectat angajamentele, chiar dacă nu a ajuns la faza executării lucrărilor în unitatea militară. Astfel, în 2011 s-a transferat un teren către MApN pentru realizarea poligonului, dar şi terenul necesar construirii locuinţelor ANL. Primarul a precizat că abia în 2018 ANL a aprobat construirea primului bloc pentru Armată, cu 40 de locuinţe din cele 250 prevăzute în protocol.
Falcă a declarat că, în ultimii ani, municipalitatea a lucrat la documentaţiile de reabilitare a clădirilor existente în unitatea militară şi la realizarea proiectului tehnic pentru construirea unor noi clădiri, la standarde NATO. Toate aceste costuri erau estimate, în 2010, la suma de 21 de milioane de lei, însă în prezent sunt estimate la peste 50 de milioane de lei, în contextul în care MApN ar fi transmis, de-a lungul anilor, diverse pretenţii noi privind felul în care trebuie să arate cazarma.
Conform primarului, în ultimii doi ani, în bugetul local a fost prevăzută o sumă de aproape 10 milioane de lei pentru începerea lucrărilor, numai că acest lucru nu s-ar fi putut face din cauza MApN.
"Pentru a trece la faza licitaţiei de atribuire a lucrărilor, era nevoie de avize de la diverse instituţii, între care MApN. Ei bine, MApN a ridicat o serie de obiecţii la documentaţiile pe care le-am prezentat şi refuză de doi ani să ne emită acest aviz", acuză Gheorghe Falcă.
Primarul susţine că ministrul Mihai Fifor a politizat subiectul, fără să se implice în rezolvarea problemelor: "Din 2016 şi până acum nu a existat nicio întâlnire pe această temă între ministrul Apărării şi primarul Aradului, deşi Fifor este senator de Arad. Noi am solicitat întâlniri nu doar cu ministrul, ci şi cu parlamentarii, dar am primit refuzul pentru o astfel de discuţie. Din 2010 am îndeplinit toate procedurile, dar MApN nu a făcut efort nici pentru a construi poligonul pe terenul pe care l-am cedat. Asta ne arată că pentru Fifor Cetatea Aradului este doar o miză politică, nu administrativă".
Referitor la solicitarea MApN de cedare a cazarmei, primarul a anunţat că acceptă acest transfer.
"Vom transmite documentaţiile solicitate de MApN şi hotărârea Consiliului Local (privind transferul cazarmei - n.r.), astfel încât arădenii, care contribuie masiv la bugetul de stat, să primească bani de la Guvern pentru realizarea unităţii militare Gai şi apoi să urmeze transferul Cetăţii Aradului în patrimoniul local", a spus Falcă.
Vineri, ministrul Mihai Fifor i-a transmis o scrisoare primarului Gheorghe Falcă, prin care a solicitat iniţierea demersurilor privind transmiterea imobilului "718 Arad-Gai", din domeniul public al municipiului Arad, în domeniul public al statului şi darea acestuia înapoi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în scopul reabilitării obiectivului de către instituţia militară, cu fonduri de la bugetul statului. Este vorba de o fostă cazarmă aflată la marginea oraşului, în cartierul Gai, care nu a mai fost folosită după 1989, însă pe care municipalitatea se angajase să o reabiliteze pentru a o oferi Armatei în schimbul Cetăţii Aradului.
MApN solicitase Primăriei punerea la dispoziţie şi a documentaţiilor tehnico-economice, în scopul demarării lucrărilor în cel mai scurt timp.
MApN a amintit că protocolul din 2010 semnat cu municipalitatea arădeană condiţionează transferul cetăţii în domeniul local de "aducerea la standardele necesare, din fondurile proprii ale administraţiei locale, a unui alt spaţiu, imobilul 718 Arad-Gai, în care să fie redislocată unitatea militară aflată în prezent în Cetatea Aradului, respectiv Batalionul 191 Infanterie".
"Având în vedere că autorităţile locale ale municipiului Arad nu au îndeplinit aceste obligaţii, ministrul apărării naţionale a dispus ca MApN să îşi asume reabilitarea viitoarei cazărmi a batalionului, imobilul 718 Arad-Gai, prin eforturi proprii, cu fonduri de la bugetul de stat, în vederea relocării sediului Batalionului 191 Infanterie şi eliberării în cel mai scurt timp a Cetăţii Aradului, pentru revenirea acesteia în circuitul civil, aşa cum a fost decis în urmă cu opt ani", se arată în scrisoarea lui Fifor.
Autorităţile arădene încearcă de aproape 28 de ani să obţină demilitarizarea Cetăţii Aradului şi introducerea în circuitul turistic internaţional. De-a lungul anilor, autorităţile locale şi specialiştii au estimat că reconversia cetăţii va costa 190 de milioane de euro, bani care ar fi urmat să fie solicitaţi Uniunii Europene.
Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate. Obiectivul are 90 de hectare, 47 de pavilioane, iar construcţiile existente ocupă 150.000 de metri pătraţi.
Cetatea a fost ridicată pentru apărare din ordinele Împărătesei Maria Tereza.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.