Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a anunţat că avariile la reţeaua de termoficare s-au împuţinat şi vor ajunge spre zero odată cu schimbarea reţelei de termoficare a oraşului. Vergil Chiţac a amintit că miercuri şi joi apa caldă este sistată de Termocentrale SA Constanţa pentru remedierea unei avarii, precizând că aceasta producea pierderi de apă şi intervenţia nu mai putea fi amânată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Sunt conştient de disconfortul pe care îl produce această oprire în rândul cetăţenilor, de aceea, astăzi, am făcut o vizită pe teren ca să mă asigur că totul merge conform planului de lucrări. Oprirea a fost corelată cu alte intervenţii ale societăţii de distribuţie Termoficare SA, care avea de efectuat şi alte lucrări ce necesitau oprirea CET. Astfel am evitat opririle repetate ale apei calde. Avariile, după cum se poate observa, s-au împuţinat şi vor ajunge spre zero odată cu definitivarea schimbării reţelei de termoficare a oraşului. Toate aceste avarii arată gradul avansat de degradare a reţelei pe care o vom schimba în mai multe etape. Am primit foarte des critici din cauza disconfortului creat de lucrările începute simultan. Dar vedem acum ce a însemnat indiferenţa şi lipsa de investiţii pe acest segment. Mă refer la apa caldă şi rece care s-a scurs aiurea în pânza freatică din cauza ţevilor”, a explicat primarul Constanţei. 
El a prezentat şi un exemplu concret în acest sens. 
“Dacă în primele 3 luni ale anului trecut consumul de apă al Termocentrale Constanţa a fost de 305.274 mc cu tot cu pierderi, în aceeaşi perioadă a acestui an s-au consumat doar 114.422 mc, adică o scădere de peste 60%. Vorbim de un volum de apă care s-a pierdut doar prin găurile conductelor vechi şi care trebuia completat în reţea şi plătit la furnizorul de apă potabilă. 
Schimbarea reţelei termice a oraşului înseamnă, pe lângă economii la bugetul local, şi scăderea numărului de intervenţii în reţea (săpături în carosabil şi costuri pentru reparaţii), dar şi scăderea preţului local al gigacaloriei”, a mai transmis Vergil Chiţac. 
Primarul liberal mai arată că schimbarea reţelei termice a oraşului înseamnă, pe lângă economii la bugetul local, şi scăderea numărului de intervenţii în reţea (săpături în carosabil şi costuri pentru reparaţii), dar şi scăderea preţului local al gigacaloriei.
“Amintesc, de asemenea, că etapa I a proiectului de schimbare a conductelor de transport şi distribuţie a agentului termic şi apei calde a fost finalizată, etapa a III-a este aproape de final, în timp ce etapa a II-a a fost executată în proporţie de peste 50%. De asemenea, pentru etapa IV am emis ordinul de începere pentru proiectare şi execuţie, iar cererile de finanţare pentru etapele V şi VI au fost depuse pe Fondul de Modernizare”, a mai explicat Vergil Chiţac. 
El a mai afirmat că a fost înlocuită, cu fonduri europene, peste 65% din reţeaua primară de termie a oraşului veche de 50 de ani şi că 80 de kilometri dintr-un total de 120 de kilometri au fost total înlocuiţi, investiţiile fiind evaluate la peste 50 de milioane de euro.
Edilul a amintit şi contractul pentru proiectarea şi execuţia noului CET din Constanţa pe care l-a semnat la începutul lunii trecute, adăugând că a fost primul proiect finanţare din România depus şi aprobat prin PNRR, în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei. 
“Ştiu că nu sunt vizibile toate eforturile noastre, dar sunt unele dintre cele mai serioase probleme cu care ne confruntăm în momentul de faţă şi nu putem să le neglijăm. Începem lucrările şi la noul CET. Eu unul nu am de gând să mă opresc aici, mai ales când ştiu că, prin astfel de lucrări, mă pot asigura că generaţiile viitoare se pot bucura de un sistem de termoficare funcţional, fără avarii şi opriri pentru revizii. Prefer să fiu criticat pentru disconfortul temporar creat decât pentru cel creat de indiferenţă şi de reparaţiile interminabile care ar fi urmat dacă nu interveneam. Lucrăm pentru confortul nostru, dar şi al generaţiilor viitoare!”, a mai transmis Vergil Chiţac.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.