Preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, consideră că elementul care ”ar putea pune pe butuci omenirea” nu este falimentul unor bănci americane, ci războiul de la graniţa cu România, precizând că ar trebui să ne preocupe crizele pe care le-ar putea traversa ţara noastră, cum ar fi cea energetică şi cea a securităţii alimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cristina Chiriac a vorbit, marţi, la Prima News, despre falimentul unor bănci americane şi susţine că situaţia nu este similară cu cea care a dus la criza economică din 2007. 
“Primul lucru pe care nu trebuie să îl facem în criză, în niciun fel de criză, fie că vorbim de criză economică, recesiune este să dăm buzna la bancă şi să ne scoatem economiile, pentru că acest tip de comportament poate conduce la un faliment în lanţ, mai ales în sistemul bancar. Din punctul meu de vedere, faptul că preşedintele SUA a ieşit să calmeze populaţia - ”Da, ştim, avem o problemă, ne ocupăm de ea, să nu o generăm să o facem şi mai mare”. Nu cred că va fi criză economică, criză declanşată ca în 2007. Avem nişte probleme sistemice la nivel mondial, mult mai mari decât falimentul acestor două bănci. Elementul surpriză care ar putea pune pe butuci omenirea nu este falimentul acestor bănci, ci dimpotrivă, războiul care este la iminenţa graniţei cu România şi mai mult decât atât ar trebui să ne preocupe crizele pe care într-adevăr s-ar putea ca România să le traverseze şi aici mă refer la criza securităţii alimentare, criza energetică”, a afirmat Cristina Chiriac. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea a făcut şi o comparaţie între criza economică declanşată în 2007 şi situaţia actuală. 
“Există diferenţe extrem de mari între exerciţiul 2006-2007 şi ceea ce se întâmplă acum în America. Dacă în 2006 şi 2007 vorbeam de o criză declanşată de către sistemul imobiliar, care se întinsese la nivel nu doar al SUA şi la noi ajunsese fenomenul cu creditul pe buletin, astăzi noi vorbim de un segment extrem de vulnerabil şi extrem de controversat. Zona de crypto monede şi de tranzacţii virtuale, în general, sunt tranzacţii speculative care nasc astfel de comportament nu tocmai adecvat pentru piaţa financiară. Lucrurile sunt sensibile, dar nu atât de drastice precum ne imaginăm. Nu cred că este cazul că vom asista la un alt exerciţiu de amploarea 2006 – 2007. Şi mai este un aspect. În general, lucrurile care se întâmplă în SUA reverberează la nivel mondial şi asupra celorlalte ţări, dar cu un anumit mecanism de încetinire, lucru pe care l-aţi văzut şi în exerciţiul precedent. Şi chiar dacă ar fi cazul de data aceasta să spunem că lucrurile au scăpat total de sub control deşi nu cred lucrul acesta pentru că vorbim de rezerve minime obligatorii, de o politică fiscală, de asigurări ale depozitelor. Dar dacă spunem că au scăpat lucrurile de sub control va mai dura până ajunge în România, cel puţin doi ani”, a mai declarat preşedintele CONAF.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.