Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, a declarat că negocierile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost unele extrem de importante, deoarece s-a evitat o criză majoră în sănătate. Întrebat dacă de la 1 iulie sunt garanţii că nu se modifică din nou punctul de consultaţie, Coriu a precizat că nu există nicio garanţie în acest sens, în acest moment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Noi credem că aceste negocieri au fost extrem de importante pentru că în primul rând s-a evitat o criză majoră în sistemul medical. Am obţinut menţinerea finanţării care a fost negociată tot de noi cu CNAS prin contractul-cadru din iulie 2023. În acel contract-cadru noi respectam angajamentele Guvernului României în ceea ce înseamnă strategia de sănătate, e un angajament semnat cu Comisia Europeană şi, de asemenea, un angajament semnat cu Banca Mondială privind stimularea medicinei de familie şi ambulatoriu, în sensul de a muta activitatea medicală dinspre spital spre ambulatoriu şi medicina primară”, a declarat Daniel Coriu, joi seară, la Medika TV.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Coriu a precizat că aşteaptă hotărârea de guvern şi publicarea în Monitorul Oficial a ceea ce s-a convenit împreună cu CNAS.
 
”Este o veste pe care noi am fost foarte fericiţi că am obţinut acest lucru, dar şi aşteptăm HG, publicarea în Monitorul Oficial. Sper să nu apară alte lucruri. De asemenea, în urma acestor negocieri, şi trebuie să spun că CMR, Colegiul Medicilor din România, este singurul organ abilitat din rândul medicilor să aibă drept de negociere. Restul au fost consultări. În urma acestor negocieri am obţinut ca tot ceea ce ni s-a adresat ca problemă din rândul colectivităţii medicale, celebrul punct 19 a fost eliminat, regularizarea la 11 luni care a fost eliminată, de asemenea, nu sunt penalizaţi colegii medici de familie care au liste mai mari de 2.200 de pacienţi. Practic să nu penalizăm munca. Şi pentru spital am obţinut ca spitalizarea de zi să fie două ore, nu cum spuneau ei minim 3 ore”, a precizat Coriu.
 
Întrebat dacă există vreo garanţie că după 1 iulie toate acestea vor continua, Coriu a recunoscut că aceasta nu există.
 
”Garanţii nu există, dar suntem convinşi că... ni s-a cerut o implicare a noastră. Noi avem grupuri de lucru pe toate palierele încă din 2021, cu profesionişti în medicină, sunt oameni care lucrează zi de zi, vin cu probleme reale şi noi încercăm să le implementăm. În continuare ne-am luat angajamentul să lucrăm cu grupurile de lucru împreună cu CNAS”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.