Medicul Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a atras atenţia asupra slabei finanţări a spitalelor, el afirmând că o internare de câteva luni poate costa spitalul până la 50.000 de lei, însă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează doar 6.000 de lei. El a precizat că este nevoie de o finanţare constantă, predictibilă şi transparentă în sănătate.
”Ne dorim o creştere a tarifului pe caz rezolvat, pentru că, din păcate... Preţurile au crescut fantastic la utilităţi şi mai ales la medicamente. Noi trebuie să facem faţă cu acelaşi nivel de finanţare ca şi în anii trecuţi. Fiecare dintre noi, prin salariu, contribuie la acest fond de sănătate. 5-7 milioane, nu ştiu exact numărul celor care contribuie. De acolo vin banii, nu din altă parte. Sigur, Ministerul de Finanţe colectează aceşti bani şi va da Casei Naţionale de Sănătate cât consideră că au colectat pentru Sănătate, aici nu verifică nimeni, nu există niciun fel de transparenţă. Nu ştim câţi bani s-au colectat, ştim doar câţi bani intră în Sănătate. Aici e prima chestiune care nu este în regulă, lipsa de transparenţă”, a declarat medicul Daniel Coriu, la
Medika TV, miercuri seară.
El a explicat că sunt cazuri care costă mult, dar decontarea este foarte mică.
”O mare problemă sunt cazurile care costă şi vă dau exemplu din hematologie, un pacient cu leucemie acută, când noi am creat un departament numai pentru aceşti pacienţi şi vin din toată ţara. O internare de câteva luni poate să consume până la 50.000 de lei. Noi, pe acest caz, când îl externăm, primim maxim 6.000 de lei, atât ne decontează Casa. Diferenţa o acoperă spitalul, e problema spitalului”, a arătat Coriu.
Întrebat ce trebuie făcut pentru a nu se ajunge la un colaps în sănătate, Coriu a explicat că managerul unui spital ar trebui să ştie să lucreze cu cifre şi să ofere un plan.
”Conducerea unui spital trebuie să fie ca o afacere, cu oameni care ştiu să lucreze cu cifre şi bani şi să ofere un plan. Cred că avem nevoie să fim conduşi de oameni care ştiu ce avem de făcut. Avem în România manageri sanitari foarte buni, nu ştiu dacă suntem ascultaţi. Asta e problema majoră a sistemului medical, nu avem un plan, nu avem o viziune, nu avem ceva construit temeinic ca să ştim ce avem de făcut în următoarea perioadă”, a declarat Coriu, care a precizat că 30 la sută dintre spitale au probleme grave.
Întrebat, de asemenea, despre personalul medical insuficient din spitale, preşedintele Colegiului Medicilor din România a arătat că există un deficit de medici, dar există şi o distribuţie anormală a acestora.
”Ştiu că există un deficit, dar e şi o distribuţie anormală. Sunt centrele universitare unde avem un număr mare de medici, restul, 36 de judeţe cu număr insuficient de medici. Per ansamblu sunt 2,9 medici la 1.000 de locuitori, dar vom avea judeţe care au sub un medic la mia de locuitori şi avem Bucureştiul care are 8 medici la mia de locuitori. E un dezechilibru care ar trebui să ne îngrijoreze”, a spus Coriu.
Medicul Daniel Coriu a fost întrebat şi cum se rezolvă aceste crize, el răspunzând că este nevoie de o finanţare constantă, predictibilă şi transparentă.
”Cei de la CNAS sunt condiţionaţi de Ministerul de Finanţe care vrea din partea noastră acţiune. Ceea ce facem cu CNAS, încercăm să găsim rezolvări ale unor probleme care nu neapărat costă, ci fluidizează actul medical. De exemplu, am cerut, la ultima întâlnire la CNAS, eu ca spital primesc bani pentru spitalizare de o zi, ambulatoriu şi spitalizare continuă. Poate într-o lună nu am spitalizare continuă şi atunci banii aceea să îi trec pe spitalizare de zi, să am flexibilitate. Bineînţeles, la CNAS răspunsul este nu, pentru că e altă filă bugetară. Schimbă legea, fă lucrurile mai adaptabile. De asemenea, dorim această predictibilitate financiară, să ştie managerul pe ce se bazează, care este bugetul alocat şi el să nu mai fie scăzut. O finanţare constantă, predictibilă şi transparentă”, a concluzionat Daniel Coriu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.