Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu Mihai, susţine că este depus un foarte mare efort pentru a menţine funcţional sistemul informatic, acesta fiind unul vechi care nu a fost conceput pentru complexitatea la care a ajuns, în condiţiile în care sunt introduse zilnic în el date noi. Preşedintele CNAS a afirmat că ideal ar fi ca sistemul să beneficieze de actualizări în timp ce funcţionează şi, astfel, să nu mai fie necesară întreruperea lui, precizând că în niciun caz nu se ia în calcul varianta renunţării la sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Suntem conştienti de problemele sistemului informatic, sunt de acord că nicio secundă nu e bine să fie întrerupt. Întreruperile sunt cauzate de multe probleme. Vorbim de un sistem care a debutat acum peste 10-12 ani. Deja o parte a sistemului este foarte veche, nu a fost gândit pentru complexitatea la care a ajuns acest sistem acum. Adăugăm în fiecare zi date şi aplicaţii noi, iar efortul de a-l ţine funcţional este mare”, a declarat joi preşedintele CNAS, Laurenţiu Mihai, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că ideal ar fi ca sistemul informatic să poată fi actualizat în timpul funcţionării lui şi, astfel, să nu mai fie necesară oprirea sa.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Modul în care îl accesăm va trebui să fie acela în care să permită îmbunătăţirea lui în timp ce îl folosim. Nu ne putem permite să îl oprim şi să îl upgradăm. Orice îmbunătăţire trebuie făcută în timp ce el funcţionează, iar asta este o provocare”, a explicat Mihai.

Preşedintele CNAS a precizat că urmează să fie achiziţionate serviciile de mentenanţă care lipsesc, iar pentru sincronizarea bazelor de date a fost solicitat sprijinul specialiştilor din toate structurile statului.

De asemenea, în ciuda problemelor pe care le are în prezent sistemul, nu se ia în calcul renunţarea la el.

„Facem toate eforturile care ne stau în putere să eliminăm problemele. Nu cred că suntem în poziţia de a discuta sau să punem sub semnul întrebării funcţionarea sau renunţarea la sistemul informatic. Cred că o parte importantă a comentariilor legate de desele întreruperi ale sistemului informatic ar putea  duce şi la ideea că ar trbui să renunţăm la el. Din punctul meu de vedere, nu merge atât de prost încât să ne punem problema renunţării la el. Facem eforturi să eliminăm posibilităţile de întreruperi şi să-l îmbunătăţim. Iar beneficiile pe care sistemul informatic ni le-a adus (...) sunt atât de evidente, încât consider că nu se pune nicio clipă problema renunţării la el”, a mai spus preşedintele CNAS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.