Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Andrei Baciu a anunţat, luni, că va fi soluţionată criza la casele de asigurări de sănătate şi a precizat că cerinţele angajaţilor, care protestează de peste o săptămână, vor fi rezolvate după ce Parlamentul va vota un proiect de lege care prevede, printre altele, creşteri de salarii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Am prezenta solicitările sindicatului care reprezintă angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a caselor judeţene, cu care am avut un dialog permanent, în încercarea de a identifica soluţii şi de a rezolva această situaţie cât se poate de serioasă. Ca urmare a analizei făcute, s-a luat o decizie de către conducerea PNL - aceea de a propune pe ordinea de zi astăzi, şi de a se vota, proiectul de lege care este revendicat de sindicatele din Casa Naţională şi din casele judeţene”, a explicat Andrei Baciu, luni la sediul PNL.

El a adăugat că, „prin acest demers se deblochează de fapt criza din domeniul sănătăţii”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Chiar înainte de aceste declaraţii am discutat şi cu reprezentanţii sindicatelor şi practic, odată cu adoptarea acestui proiect de lege de către Parlamentul României, solicitările sindicaliştilor sunt rezolvate şi acţiunea de protest, din ceea ce mi-a fost comunicat, va fi întreruptă, astfel că activitatea va continua, criza fiind deblocată”, a adăugat preşedintele CNAS.

Acesta a subliniat că acest demer nu pune presiune pe bugetul de stat, bugetul fiind unul din interiorul fondurilor alocate către CNAS.

Totodată, Andrei Baciu a declarat că, odată cu votarea acestui proiect legislativ va fi soluţionată „o nedreptate care îi afectează pe profesioniştii din domeniul asigurărilor sociale din sănătate”. „Un director din CNAS care întocmeşte şi gestionează un buget de 56 de miliarde de lei câştigă cu 6.000 de lei mai puţin decât un director de la o agenţie de mediu”, a completat el.

„E important de precizat că iniţierea acestui proiect de lege datează din luna iunie, a fost pus pe ordinea de zi de mai multe ori, dar din mai multe motive a fost retras. Practic, nu este un demers care a luat fiinţă acum, este un demers care trenează de mai multe luni de zile. Ceea ce se întâmplă azi este un act de dreptate, reparând această nedreptate la care sunt supuşi profesioniştii din sănătate. Un director din CNAS care întocmeşte şi gestionează un buget de 56 de miliarde de lei câştigă cu 6.000 de lei mai puţin decât un director de la o agenţie de mediu. Evident că responsabilitatea este gigantică, incomparabilă”, a conchis Andrei Baciu.

Angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate vor protesta, marţi, la sediul Ministerului Sănătăţii şi la cel al Guvernului. Totodată, în contextul protestului generalizat care vizează lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem şi faptul că salariile nu au mai crescut din 2018, sindicaliştii au anunţat că sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.

Angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

„Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi. Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, au afirmat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.