Preşedintele Biroului Electoral Central, Vasile Bîcu, a transmis joi, un mesaj cu ocazia încheierii alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale, din 9 iunie, în care arată că, deşi că în spaţiul public au fost propagate mesaje menite să creeze confuzie şi neîncredere în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, BEC şi-a îndeplinit atribuţiile în mod echitabil, cu eficienţă şi rigoare. El a mai arătat că desfăşurarea a două tipuri diferite de scrutin la aceeaşi dată a generat anumite provocări de natură juridică şi organizatorică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Alegerile libere, corecte şi transparente reprezintă fundamentul arhitecturii electorale din România. În vederea împlinirii acestui deziderat, a misiunii şi a atribuţiilor prevăzute de lege, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) a urmărit şi a asigurat respectarea şi aplicarea corectă a dispoziţiilor legale privitoare la alegeri pe întregul teritoriu al ţării”, transmite preşedintele Biroului Electoral Central în mesaj.

Bîcu afirmă că, ”cu toate că în spaţiul public au fost propagate şi promovate mesaje menite să creeze confuzie şi neîncredere în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, Biroul Electoral Central şi-a îndeplinit atribuţiile în mod echitabil, cu eficienţă, rigoare, imparţialitate şi responsabilitate, având ca unic fundament respectarea drepturilor electorale şi aplicarea corectă şi unitară a legii”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Desfăşurarea a două tipuri diferite de scrutin la aceeaşi dată a generat anumite provocări de natură juridică şi organizatorică. Printre altele, fluxul de verificare a proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor votării de la nivelul birourilor electorale ale secţiilor de votare a presupus un circuit distinct pentru validarea acestora, noutate care a generat anumite dificultăţi pentru toate persoanele implicate şi a încetinit centralizarea rezultatelor. Anunţarea, în data de 10 iulie, a rezultatelor finale ale alegerile locale a fost motivată, de asemenea, de cele două circumstanţe speciale care au presupus organizarea unui nou tur de scrutin în comunele Cheţani şi Poşaga, în data de 23 iunie, şi reluarea alegerilor la Costineşti, în data de 7 iulie”, a explicat preşedintele BEC

Vasile Bîcu a mai spus că ”Biroul Electoral Central a susţinut, prin deliberări, măsuri, comunicate şi îndrumări, corecta şi transparenta consemnare şi centralizare a rezultatelor votării”.

”Mai mult decât atât, Biroul Electoral Central a luat în considerare contestaţiile formulate şi unele puncte de vedere exprimate în spaţiul public cu privire la consemnarea rezultatelor şi centralizarea acestora, motiv pentru care a dispus verificarea proceselor-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare la nivelul celor 3.186 de circumscripţii electorale care au centralizat rezultatele votului din cele 18.955 de secţii de votare organizate pe teritoriul României, la alegerile locale din 9 iunie 2024”, a subliniat acesta. Potrivit preşedintelui BEC, verificarea datelor consemnate în procesele-verbale a fost decisă pentru a fi eliminate orice posibile suspiciuni care ar putea să afecteze încrederea alegătorilor în corectitudinea procesului electoral”.

”În situaţiile în care au fost constatate erori, Biroul Electoral Central a solicitat birourilor electorale de circumscripţie, singurele competente în acest caz, remedierea de îndată a erorilor identificate. Chiar dacă discursurile agresive şi informaţiile denaturate au sădit, uneori, o umbră de îndoială cu privire la relevanţa participării la procesele electorale, exercitarea dreptului constituţional la vot rămâne un gest vital pentru dăinuirea democraţiei. Doar implicarea civică, dialogul şi cooperarea generează pace, armonie, prosperitate şi contribuie la consolidarea valorilor democratice şi morale ale societăţii noastre”, a ţinut să precizeze preşedintele BEC

. ”Îmi face o deosebită plăcere să mulţumesc cetăţenilor cu drept de vot care au ales să îşi facă datoria şi să îşi exprime opţiunile, dovedind, astfel, implicarea lor directă în comunităţile din care fac parte, precum şi în bunul mers al societăţii. Cu această ocazie, doresc să transmit felicitări tuturor celor aleşi la nivel local sau judeţean, precum şi reprezentanţilor României în Parlamentul European, mult succes în activitate şi cât mai multe proiecte relevante şi performanţe administrative care să răspundă aşteptărilor legitime ale cetăţenilor. De asemenea, adresez mulţumiri fiecărei persoane implicate în organizarea şi desfăşurarea celor două tipuri de alegeri, precum şi instituţiilor din administraţia centrală, judeţeană şi locală angrenate în procesul electoral. Efortul şi implicarea membrilor birourilor electorale de la fiecare nivel, a operatorilor de calculator, a personalului care a asigurat paza materialelor electorale şi a secţiilor de votare, precum şi a tuturor celorlalte persoane care au făcut posibilă derularea alegerilor în bune condiţii merită întreaga admiraţie şi recunoştinţă. O menţiune specială de apreciere pentru membrii Biroului Electoral Central şi pentru personalul tehnic auxiliar al acestuia, alături de care am străbătut o perioadă foarte densă, cu provocări şi situaţii inedite, care ne-au impulsionat să cooperăm deschis şi eficient pentru a identifica împreună soluţiile şi răspunsurile prompte şi adecvate”, mai spune acesta în mesaj.

Preşedintele Biroului Electoral Central menţionează că a apreciat foarte mult dedicarea, profesionalismul şi efortul, adesea considerabil şi susţinut. ”Reuşita activităţilor Biroului Electoral Central, unele dintre acestea desfăşurate în premieră, nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a personalului tehnic auxiliar, ale cărui dăruire şi abnegaţie în îndeplinirea atribuţiilor au constituit un imbold pentru mine”, mai spune Bîcu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.