Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, spune că este jenant cum ministerul, şcoala, sindicatele se complac, luându-i apărarea profesorului de religie acuzat de gesturi obscene în timpul orei, alegând ascunderea gunoiului sub preş. El se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă în locul profesorului era un elev, considerând că acesta ar fi fost exmatriculat, trimis la controale, iar toţi elevii din ţară ar fi fost puşi la zid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa se întreabă ce doreşte societatea românească să-i înveţe pe copii la şcoală - să dea dovadă de civism, sesizând faptele ilegale sau “să se complacă în mocirla nerespectării legii?”.

“Ministrul Educaţiei a ieşit cu nonşalanţă public şi a spus că fetele nu au procedat corect, făcând public acel filmuleţ, asta în condiţiile în care diriginta clasei a încercat să muşamalizeze, atunci când a fost sesizată. Se naşte următoarea întrebare legitimă: ce dorim să îi învăţăm pe elevi în şcoală? Să dea dovadă de civism, sesizând faptele ilegale pe care le iau la cunoştinţă, sau să se complacă în mocirla nerespectării legii, de frica repercusiunilor?”, afirmă, pe Facebook, Constantin Alexandru Manda.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El mai spune că dacă fetele respective nu aveau telefonul asupra lor, atunci nu puteau filma gestul profesorului şi nu le-ar fi crezut nimeni fără dovezi, fapt pentru care va intensifica demersurile pentru a anula în instanţă interdicţia privind depozitarea telefonului mobil în timpul orei într-un loc special amenajat.

“Şcoala invocă Regulamentul de organizare a unităţilor de învăţământ, care interzice elevilor să utilizeze telefonul mobil în timpul orei şi îi obligă să îl depoziteze într-un spaţiu special amenajat. Acest lucru mă face doar să intensific demersurile pentru anularea în instanţă a acestei aberaţii. Dacă acele fete nu aveau telefonul în posesia lor, cum mai puteau filma această oroare, pentru a o aduce la cunoştinţa opiniei publice? Le-ar fi crezut cineva fără dovezi? Se pare că şi atunci când au dovezi evidente tot ele sunt de vină...”,  a mai scris preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

El acuză sistemul, reprezentat de minister, şcoală, sindicate, că alege ascunderea gunoiului sub preş în acest caz.

“Este jenant cum sistemul - ministerul, şcoala, sindicatele şi colegii profesorului se complac, luându-i apărarea acestuia sau nespunând nimic, alegând vechea metehnă a ascunderii gunoiului sub preş. Cu o astfel de mentalitate nu ne vom face bine ca sistem educaţional şi societate”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

El a mai spus că reprezentantul elevilor din Consiliul de Administraţie de la liceul respectiv a fost de acord cu sancţionarea colegelor sale, precizând că şcoala românească nu cultivă valori şi principii şi că şi în mişcarea de reprezentare a elevilor se găsesc persoane fără coloană vertebrală.

“Înţeleg ca reprezentantul elevilor din Consiliul de administraţie de la nivelul liceului a fost de acord cu sancţionarea colegelor lui. Şcoala românească nu cultivă valori şi principii, deci evident că şi în mişcarea de reprezentare a elevilor întâlnim persoane fără coloană vertebrală şi fără un compas moral. În 5 ani de elev reprezentant nu m-am lăsat niciodată pradă ameninţărilor şi tentativele de şantaj, deşi au fost multe şi unele chiar în condiţii limită”, a menţionat Constantin Alexandru Manda.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa se întreabă în finalul postării cum ar fi reacţionat societatea dacă în locul profesorului era un elev: “Mai mult ca sigur că până acum ar fi fost deja exmatriculat, trimis la controale psihiatrice, iar toţi elevii din România ar fi fost puşi la zid de deontologii de serviciu”.

Conducerea Liceului Tehnologic "Nicolae Teclu" din Copşa Mica spune că, la solicitarea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, va lua în considerare suspendarea sancţiunilor stabilite pentru cele trei eleve care l-au filmat pe profesorul de Religie ce se masturba în timpul orei. Ministrul Educaţiei a discutat acest caz vineri seară cu conducerea Inspectoratului Şcolar şi anunţa în cursul acestei zile că cele trei eleve au ales o soluţie incorectă, iar structurile de conducere din liceu au respectat procedura, sancţionarea fetelor fiind votată succesiv de către Consiliul Clasei, Consiliul Profesoral şi apoi de Consiliul de Administraţie al şcolii.

Sâmbătă seară, Conducerea Liceului Tehnologic "Nicolae Teclu" din Copşa Mica a transmis un comunicat de presă în care arată că, la solicitarea ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, Consiliul de Administraţie al liceului va lua în considerare suspendarea sancţiunilor stabilite pentru elevele implicate în incident până la finalizarea anchetei care îl vizează pe fostul profesor de religie al şcolii.

"Având în vedere posibilele traume produse de incident elevelor clasei, conform solicitării domnului ministru Valentin Popa, liceul le va asigura acestora consiliere psihologică prin personal specializat", mai spun reprezentanţii liceului

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, s-a întâlnit vineri cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu şi cu cei ai Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică, fiind analizate documentele referitoare la cazul profesorului de religie, iar sâmbătă ministerul a transmis un comunicat în care arată că, indiferent de rezultatul anchetei Poliţiei, care este în curs, este limpede că profesorul în cauză a avut un comportament indecent (oricare ar fi circumstanţele - inclusiv posibile boli - care l-au produs). 

De asemenea, Ministerul Educaţiei a mai transmis că cele trei eleve care l-au filmat pe profesor au ales o soluţie incorectă, iar structurile de conducere din liceu au respectat procedura.  

"După o analiză atentă, este limpede că şi elevele care au filmat şi ulterior au difuzat imaginile indecente au ales o soluţie incorectă, cu atât mai mult cu cât cunoşteau şi chiar semnaseră Regulamentul liceului. Trauma episodului indecent poate să existe la aceste eleve, însă aceasta nu explică faptul că ele au filmat şi apoi au şi făcut publice imaginile filmate. Elevele ar fi putut alege, spre exemplu, calea discuţiei cu diriginta, cu echipa de conducere a liceului, cu reprezentantul elevilor sau chiar cu alte autorităţi. Este de menţionat că atât reprezentantul elevilor în Consiliul Clasei, cât şi reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie, au propus sancţionarea elevelor", transmitea Ministerul Educaţiei.

Instituţia mai preciza că ministrul Educaţiei consideră că în contextul unui astfel de caz în spaţiul public poate fi redeschis subiectul introducerii camerelor de supraveghere în clase.

În 19 ianuarie, mama unei eleve de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Teclu” din Copşa Mică, judeţul Sibiu, l-a acuzat pe profesorul de Religie, care este şi preot în municipiul Mediaş, că s-ar fi masturbat într-una dintre ore, în faţa mai multor eleve. Una dintre colegele fiicei ei a filmat momentul, iar imaginile au ajuns în mediul online. De asemenea, femeia a sesizat conducerea unităţii.

Poliţiştii, Inspectoratul Şcolar şi reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au verificat incidentul, iar reprezentanţii Patriarhiei au anunţat că a fost vorba despre un gest ”necontrolat, provocat de o mâncărime în zona inghinală”. În aceeaşi zi, profesorul de Religie a demisionat. 

Cele trei eleve care l-au filmat pe profesor au primit mustrare scrisă şi au nota scăzută la purtare, a anunţat, vineri, Inspectoratul Şcolar Sibiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.